Giampiero Ventura. Foto: Bildbyrån

Dyrt sparka italienske floppcoachen

Publicerad

Italienske floppcoachen Giampiero Ventura vill inte avgå. Men det blir dyrt att göra sig av med förbundskaptenen. Kontraktet är värt 25 miljoner kronor.

Ett darrande och dånande San Siro totalbuade ut Ventura när hans namn lästes upp inför ödesmatchen mot Sverige. Efteråt, när det största italienska sportsliga misslyckandet på 60 år var ett faktum, var ilskan monumental.

Fansen kastade flaskor, tändare och skrek många saker i riktning mot de italienska spelarna som grät på planen. Den som får ta den största skulden är förbundskaptenen som till och med öppet ifrågasattes av sina egna.

”Varför i helvete ska jag in”

Defensive mittfältaren Daniele De Rossi vägrade att värma upp och fångades av tevekamerna när han frågade: ”Varför i helvete ska jag in? Vi måste ju vinna!” och pekade på anfallsstjärnan Lorenzo Insigne som blev kvar på bänken hela matchen.

Kritiken mot Ventura är enorm och igår vägrade han att avgå. Till slut i dag sade 69-åringen att han skulle lämna.

Italiensk journalist: Kommer du att avgå eller inte? Lovar du att du avgår?

– Ja, svarade Ventura kort innan han fortsatte vidare.

Dyrt sparka Ventura

Men i ett SMS till italienska nyhetsbyrån ANSA hävdar nu Ventura att han aldrig sagt så. Trots det publicerade klipp som finns när han säger det.

Oavsett lär det blir dyrt för det italienska förbundet. Ventura förlängde nyligen kontraktet till 2020. I går ska han ha krävt drygt 25 miljoner kronor för att kliva ner. I dag rapporteras det att han kan tänka sig en summa på drygt sex miljoner kronor för att bryta kontraktet.

VM-missen lär kosta italienska förbundet minst 80 miljoner kronor. Fortsättning lär följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer