Caroline Seger. Foto: Bildbyrån.

EFD står fast vid seriestarten i månadsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Målet att dra igång damallsvenskan vid månadsskiftet maj-juni kvarstår.

I veckan ska Elitfotboll dam, EFD, skicka ut spelschema till klubbarna.

– Det är Folkhälsomyndigheten som i slutändan beslutar om vad som går och inte går, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek till SVT Sport.

Den 18 mars berättade EFD att de damallsvenska klubbarna siktar på att dra igång seriespelet vid månadsskiftet maj-juni. Sedan dess har alla parterna arbetat hårt för att bli redo för spel.

– Vi har haft ambitionen att starta i månadsskiftet maj-juni, och det står fast. Det är Folkhälsomyndigheten som i slutändan beslutar om vad som går och inte går. Publik kan man glömma, det har vi gjort sedan längesen eftersom det är folkhälsan som är i centrum, säger generalsekreterare i EFD, Tomas Hoszek, till SVT Sport.

– Man måste kunna tävla, det får man inte i dag. Man måste även kunna resa till och från sin så kallade arbetsplats för att kunna genomföra matcher. Det är avgörande för att vi ska kunna spela. Men vi förbereder oss i väntan på att kunna trycka på ”go”-knappen.

”Läggs in som extra omgångar”

Hur långt ifrån är ni att vara redo?

– Vi har haft en grupp – bestående av representanter från klubbarna, EFD och Svenska Fotbollförbundet – som har jobbat i en månads tid och den har diskuterat alla möjliga aspekter för att det ska fungera. Den har arbetat med olika scenarior, vecka till vecka. Vi är så pass långt att vi har en serieordning som i dagarna kommer att skickas ut till våra klubbar så de i detalj kan titta på vilka matcherna är och hur de ska spela.

Svenska Fotbollsförbundet ansvarar för tävlingarna och har satt ihop spelschemat. De omgångarna som inte har genomförts på grund av coronapandemin har pusslats in senare under året.

– De läggs in som extra omgångar. På så sätt behåller man grundstrukturen. Det är det smidigaste sättet att lösa det på. Det kommer säkert bli några reaktioner, men det är i en sådan form att när det väl kommer ut kommer det att stå fast. Enskilda klubbarna kommer ju kunna flytta matcher, men de har de alltid haft rätt att göra.

Väntar på Folkhälsomyndigheten

Vad stoppar er från att dra igång maj-juni?

– Att Folkhälsomyndigheten inte tillåter tävlingsmatcher på seniornivå, det gör man inte i dag. Och att reserestriktionerna håller i sig. Det är de delarna som måste släppas för att vi ska kunna genomföra serien. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer hela vägen.

I den bästa av världar skulle klubbarna vilja ha publik på matcherna. Men det får vänta.

– Vissa klubbar har stora problem att inte ha publik, men alla förstår att ska vi kunna spela måste det vara utan publik under en tid. Den spridningen vi får i media är värd så pass mycket. Vi vet att vi kommer kunna erbjuda publiken våra matcher på olika sätt, säger Hoszek.

KLIPP: Fischers återkomst kantades av skador (9 mars, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.