Janne Andersson ser detta som ett förlorat halvår. Foto: Claidio Bresciani/TT

Förbundskapten Janne Andersson: Det är ett förlorat halvår

Uppdaterad
Publicerad

För den ena kommer känslostormen timmarna innan laget samlas på arenan. Den andra har svårt att tygla dem under match.

Förbundskaptensduon Janne Andersson och Peter Wettergren pratar om det förlorade fotbollsåret, sina olika temperament och om hur relationen fördjupats när arbetsuppgifterna minskat.

– Jag brukar säga att man har två förhållanden: Ett är med hustrun och ett är med närmaste kollegan, säger Janne Andersson.

På tal om förhållanden får duon några frågor som liknar skoleken på ett bröllop.

Herrlandslaget i fotboll

TT: Vem blir mest nervös inför match?

Janne Andersson pekar direkt på assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

– Där är vi olika. Jag är också känslomänniska, men Peter är ännu mer känslomässig just där.

Wettergren ser ut som att bara tanken på hur han mår på matchdagen – innan laget kommer till arenan och ”allt släpper” – får honom att må dåligt.

– Allt går jättebra fram till det att laget är presenterat och vi har haft sista samlingen med spelarna. Sedan är det x antal timmar när man är ganska mycket själv och då börjar alla funderingar: Har jag gjort allt? Italien borta var något fruktansvärt … Usch, så dåligt har jag aldrig mått.

TT: Vem har bäst koll på allt runt omkring?

– Det går inte att slå Janne där, säger Wettergren och beskriver hur förbundskaptenen har ett omfattande system för att anteckna allt viktigt – en almanacka, post it-lappar och ett kollegieblock.

– Tre ställen med allt vad vi ska göra. Han har fullständig koll, säger Wettergren.

– Du har också rätt bra koll, säger Andersson.

– Men inte som du. Där är du överlägsen.

”Roligt tillsammans”

De sitter i fotbollsförbundets lokaler i Solna, på lagom coronaavstånd från varandra i en aprikosfärgad soffa.

Landslagssamlingen i mars försvann. EM i sommar är uppskjutet till nästa år. Och mycket av det där emellan, som resor för att titta på spelare, ströks också ur kalendern.

I stället har de delvis permitterats och gått ned i lön med 20 procent.

Men om tiden med spelarna har minskat drastiskt så har deras umgänge snarare ökat. Peter Wettergren har dessutom, tillsammans med videoanalytikern Christoffer Bernspång, nu tagit rygg på Andersson och hans dagliga promenader från hemmet på Lidingö till kansliet.

– Så går vi hit och jobbar eller sitter hemma hos Bernspång. Vi bestämde oss ganska snabbt att det var ett bra tillfälle att ta ett rejält omtag när det gäller presentationen av vår spelidé och därför har vi umgåtts väldigt mycket, mer än vanligt, säger Andersson.

TT: Men är inte promenaderna din viktiga egentid?

– Men jag går först en timme och tjugo minuter själv. Sedan plockar jag upp Peter och Bernspång och så tar vi en timme ihop. Så jag slipper dem den första biten, jag gillar ju egentiden med.

ARKIV: Anderssons oro för klubbverksamheten (18 mars 2020):

”Många har abstinens”

Hur nära har coronan kommit er?

– Det är märkligt, man fattar ju allvaret på alla sätt, men jag har ingen som jag känner som har varit sjuk, som jag vet. Då är det lite svårare att ta in det. Men däremot har jag min mor och mina svärföräldrar som är i riskgruppen och där har man ju tänkt till, säger Andersson.

– För mig finns det någon i min närhet som har varit rejält sjuk, som säger att det var något av det värsta han har varit med om. Man har alltid förstått att det varit allvarligt, men man hajar ju till lite när han berättar hur dåligt han har mått, säger Wettergren.

Förutom att genomföra ”Den stora genomgången” ringer Janne Andersson runt till ledare och spelare när fotbollen ligger nere. Även landslagets psykologiska rådgivare Daniel Ekvall har skickat ut information till spelarna om hur man kan tänka i krisen.

– Det är mest att kolla hur de mår och så. Sedan har jag inte hunnit med alla, för de här samtalen är… man pratar ju bara om tråkiga grejer och därför tar jag något om dagen bara. Det är lite tungt att hålla på och prata om det.

Hur upplever du att spelarna mår?

– De tycker ju att det här är jobbigt såklart, som alla andra. De flesta är i utlandet, de sitter i karantän och är kanske ensamma om familjen åkt hem till Sverige. Många av dem har abstinens, de är vana att vara i gång fysiskt varje dag.

Ser fram emot hösten

Nästa planerade landslagssamling är i september. Då drar Nations League i gång med hemmamatcher mot världsmästaren Frankrike och Europamästaren Portugal.

– Vi spelade 18 november mot Färöarna och nästa gång blir september. Det är ju lite konstigt, det är tio månader, säger Andersson.

Förhoppningen är att kunna komma i gång och se lite matcher och titta på spelare i juni. Det är då allsvenskan planerar att dra i gång. De flesta internationella ligorna hänger fortfarande i luften.

TT: Känns det som ett förlorat år?

– Vi har ju hösten att se fram emot och jag hoppas verkligen att det går att genomföra som det är tänkt. Men förlorat … Ja, man får nog ändå säga det. I alla fall ett förlorat halvår, säger Andersson.

Samtidigt gläds kaptensduon också över solidariteten i Fotbollssverige, hur supportrar stöttar sina klubbar trots att det inte spelas några matcher.

Och kanske, kanske kan det komma något gott ur fotbollsfrånvaron – till slut.

– Många har sagt till mig att ”vad man saknar fotbollen”. Lite så är det ju, att man saknar inte kon förrän båset är tomt. Det är nog många som har insett hur mycket fotbollen betyder för dem vilket kanske på sikt kan vara något positivt, säger Janne Andersson.

ARKIV: Janne Andersson i Gnällbänken –  rasar mot IPA och latte (18 juli 2019)

Fakta: Svenska förbundskaptenerna

Janne Andersson

Född: 29 september 1962 (57 år).

Från: Halmstad.

Klubbar som aktiv: Alets IK och IS Halmia.

Klubbar som tränare: Alets IK, Laholms FK, Halmstads BK, Örgryte IS, IFK Norrköping, Sveriges landslag.

Främsta meriter: Svensk mästare 2015 med Norrköping, SM-silver 2004 med Halmstad, utsedd till årets tränare i allsvenskan 2004 och 2015, förde landslaget till VM-kvartsfinal 2018.

Peter Wettergren

Född: 3 mars 1968 (52 år).

Från: Ödeshög.

Klubbar som spelare: Ödeshög, Åtvidaberg och Mjölby.

Klubbar som tränare: Ödeshög, Mjölby AI, Boren, Motala AIF, Elfsborg (assisterande), FC Köpenhamn (assisterande), Sveriges landslag (assisterande).

Meriter: SM-guld med Elfsborg 2006 och 2012, cupguld 2014 samt liga- och cupguld med FC Köpenhamn 2016, förde landslaget till VM-kvartsfinal 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet