Janne Andersson. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson om Fifas förslag: ”Finns risker”

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har föreslagit att lag ska få göra fem byten per match i stället för tre.

Men förbundskapten Janne Andersson är rädd att bytena ska användas som taktik.

– Det finns risker med det, säger Janne Andersson till TT.

I förslaget skriver Fifa att varje lag ska få använda upp till fem byten per match men att bytena maximalt får göras vid tre olika tillfällen, utöver halvtidspausen, för att förhindra onödig stopptid.

Både förbundskapten Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren ser risker med förslaget. Andersson tror att lag kan använda bytena taktiskt i slutet av matchen.

– Det finns risker med det, säger Janne Andersson till TT.

Petter Wettergren är inne på samma spår.

Tror det är en temporär lösning

– Det enda jag är rädd för är att många lag kommer att använda dem som taktiska byten de sista fem minuterna när man leder matcher. Men går det igenom och man hittar ett bra upplägg på det är det bra, säger Wettergren.

En fördel med förslaget är möjligheten att nyttja fler spelare.

– Att man kan gå runt mer på spelare när det blir tätare matcher är en tilltalande tanke. Att lätta på belastningen, den grundtanken är bra. Men hur det blir i verkligheten får man nog se, säger Andersson.

Än så länge har förslaget inte klubbats igenom. Fifas tanke är att de nya reglerna ska sträcka sig över 2021 och Janne Andersson tror att lösningen bara är temporär.

– Så känns det. Men sedan vet man inte, det kanske blir jättebra. Men det känns som en tillfällig lösning, som skulle kunna vara bra just nu.

ARKIV: Här skäller Janne Andersson ut tyska ledare under VM 2018 (10 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.