Foto: Bildbyrån

Efter anmälan mot IFK Göteborg – nu svarar klubben

Uppdaterad
Publicerad

I gruppspelsmatchen i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais avfyrade IFK Göteborgs supportrar raketer och matchen var tvungen att avbrytas. Efter många turer slutade det med att Gais tilldelades segern med 3-0. Sedan anmälde riksombudet (RO) Henrik Engvall IFK Göteborg till disciplinnämnden för brister i visitation och avsyning av arenan innan matchen.

I ett yttrande skriver IFK Göteborg att man inte anser RO:s anmälan som rimlig.

”Vi finner det därför högst olyckligt att SvFF genom RO verkar finna det lämpligt att tillämpa två principer vilka inte används inom svensk lagstiftning – nämligen dubbelbestraffning samt omvänd bevisbörda.

1. Genom att den indirekta konsekvensen av matchen avbrytande åsamkar klubben stor ekonomisk börda genom t.ex.: a. Återbetalning av matchbiljetter b. Avbrutna partnersamarbeten.

2. Genom RO:s yrkande om att det ankommer IFK Göteborg att framlägga bevisningen om huruvida man gjort tillräckliga ansträngningar för att förhindra det inträffade.”

Blåvitt kritiserar RO

Man kritiserar även RO för att ha gått ut med anmälan innan IFK Göteborg har kunnat agera i frågan.

”Att RO dessutom uppvisar en såpass grav ovilja och brist på kontextuell förståelse inför situationen som helhet genom att agera publikt med sin anmälan innan IFK Göteborg har givits möjlighet till att agera eller inkomma med förtydliganden enl. TB 7 Kap. 12§ gör att vi kraftigt ifrågasätter både RO:s kompetens samt gällande strukturer som svensk fotboll verkar leva efter”, skriver klubbdirektör Max Markusson i ett yttrande.

Klubben menar att man inte kan lastas för de skjutna raketerna.

”IFK Göteborg anser sig inte kunna belastas för den ordningsstörning som genomfördes på Bravida arena den 25 februari 2019. Detta då den pyroteknik som användes i andra halvlek har smugglats in tidigare och förvarats i ett förråd inne på arenan som ej har kunnat anses som tänkbart för en planerad ordningsstörning.

IFK Göteborg anser inte bara att man gjort adekvata ansträngningar utan även givit denna match extra resurser enligt ovan.”

Disciplinnämnden kommer nu att sammanträda för att ta ett beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.