Polischefen Erik Nord föreslår bara sittplatser. Foto: Bildbyrån/TT

Polischefens förslag efter fyrverkerikaoset: ”En metod är bara sittplatser”

Publicerad

Gais tilldömdes en skrivbordsseger mot IFK Göteborg i Svenska cupen efter att matchen avbrutits på grund av ett fyverkerikaos.
Polischefen i Storgöteborg ser nu flertalet tänkbara åtgärder mot publiken i kölvattnet av detta.
– Jag tycker att det hade varit spännande att på något sätt se vad som hände om vi bara hade sittplatsläktare, säger Erik Nord till Göteborgs-Posten.

Det var den 25 februari, i svenska cupen mellan stadsrivalerna IFK Göteborg och Gais, som matchen avbröts i den andra halvleken efter att flertalet raketer skjutits från kortsidan där Göteborgs supportrar stod.

Efter flera turer fram och tillbaka beslutades några dagar senare att Gais avgick med en skrivbordsseger, 3-0.

Fyverkerikaoset har inte gått polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, obemärkt förbi.  Nord är den som ytterst bestämmer över resurserna och hur de fördelas – även runt idrottsevenemang.

Förbjuda ståplats

För Göteborgs-Posten berättar polischefen om flera metoder som han tror skulle underlätta för polisen i samband med brott på fotbollsmatcher. Ett av hans förslag är att införa personliga biljetter så att åskådarna måste identifiera sig – den metoden används bland annat i Italien.

Ett annat förslag är att förbjuda ståplats.

– Jag tror även att Svenska fotbollförbundet tycker att sittplats hade varit okej. Svensk Elitfotboll och arrangören vill inte ha det. Jag tycker att det hade varit spännande att på något sätt se vad som hände om vi bara hade sittplatsläktare. Om vi kan komma tillrätta med det problemet? Jag tror det. I England och Spanien har det fungerat. Jag förstår att supportrar blir provocerade av det. Det är klart att det är ett stort ingrepp. När lagen börjar tappa publik och vanliga åskådare säger att ”jag går inte dit igen”, då kan det här vara att sätt att få ordning på det, säger Nord till tidningen.

Polischefen tillägger dock att han upplevt en förbättring i ordningsläget

– Samtidigt ska vi inte överdriva det här. Ordningsstörningarna och brotten har minskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer