Gais tilldöms en skrivbordsseger med 3-0 efter söndagens avbrutna Svenska cupen-möte mot IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån

Kritik mot Svff efter tilldömd Gais-seger: ”De duckar för sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt har uppstått i svallvågorna av fredagens beslut från disciplinnämnden, som tilldömer Gais en 3-0-seger efter måndagens kaosartade Göteborgsderby.

Enligt nämnden är det ”beklagligt” att förbundets tävlingskommitté inte lyckades lösa situationen.

– De borde ha fastställt en tidpunkt för när matchen skulle återupptas, säger Göran Nilsson.

Efter många turer fram och tillbaka kom under fredagen disciplinnämndens beslut: Gais tilldöms en skrivbordsseger med 3-0 efter söndagens avbrutna Svenska cupen-möte mot IFK Göteborg. Ett besked båda klubbarna har accepterat.

I beslutet hänvisar nämnden till tävlingsbestämmelserna kapitel 6 § 10.1, som förenklat säger att laget som inte anses ha gjort fel ska tilldelas seger med 3-0 vid avbruten match (se faktaruta).

– Och i det här fallet fanns ingen tvekan om att det var blåvitts supportrar som gjorde fel, inte Gais, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till SVT Sport.

Men i beslutet finns också en formulering som tyder på kritik mot hur fotbollsförbundets tävlingskommitté agerat.

”Det är bara att beklaga att TK (tävlingskommittén) som tävlingsstyrelse för Svenska Cupen inte har lyckats lösa situationen” skriver disciplinnämnden.

”Ska ju inte avgöra matcher vid skrivbordet”

– Finns det en tävlingsstyrelse tycker vi den ska komma fram till ett beslut. Men här duckar tävlingskommittén för sitt ansvar och lämnar över till nästa instans, det vill säga disciplinnämnden, säger Göran Nilsson och fortsätter:

– Säg hypotetiskt att tävlingsstyrelsen kommit fram till att matchen skulle återupptas torsdagen den 28 februari klockan 11.00. Utifrån det beslutet hade laget som inte infunnit sig på plats varit det förlorande laget.

Så vad är det tävlingskommittén borde ha gjort som de inte gjorde?

– De borde ha fastställt en tidpunkt för när matchen skulle återupptas. Det är ju den inriktningen svensk fotboll har, att vi inte ska avgöra matcher vid skrivbordet i onödan.

Tävlingskommittén: Många ansträngningar gjordes

Tävlingskommittén, som arbetar på uppdrag av förbundsstyrelsen, blev inblandad i ärendet under tisdagen. Beskedet var då att matchen trots allt skulle spelas klart efter samtal mellan klubbarna.

Men så under onsdagen kom vändningen. Gais bestämde sig för att lämna walk over och tävlingskommittén lämnade vidare ärendet till disciplinnämnden.  

Argumentet var att det ”saknades förutsättningar att fullfölja matchen” och att ”beslutet som togs vid matchmötet inte kunde verkställas”.

– Det vill jag inte kommentera. Det får stå för Göran, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson till SVT Sport.

Men vad tänker du kring detaljen om att ni borde ha beslutat om en specifik tidpunkt för matchen?

– Vi gjorde många ansträngningar för att få klubbarna att komma överens om ett speldatum. Men det var inte möjligt eftersom Gais meddelade att de inte kommer medverka till det. Då ansåg ett enigt TK att vi ska lämna över ärendet till disciplinnämnden.

Göteborgsklubbarna vill gå vidare

Är det något du tycker ni borde ha gjort annorlunda?

– Nej, jag känner mig bekväm med den hantering vi har gjort.

Och hur ser du på disciplinnämndens beslut, att det blir 3-0-seger till Gais?

– Jag känner mig också bekväm med det beslutet.

SVT Sport har under dagen varit i kontakt med respektive klubbordförande i IFK Göteborg och Gais. Båda låter hälsa att de inte vill ställa upp på intervju, och nu lämna det som hände i måndags och efterföljande beslutsförfarande bakom sig.

”Jag och alla andra vill och behöver lägga detta bakom oss nu, det har varit en besvärlig vecka. Vi tycker beslutet är riktigt, men har svårt att finna någon större glädje över det”, skriver Gais ordförande Glenn Heiman via sms.

Tävlingsbestämmelser 2019, 6 kap

10 § Konsekvenser av ordningsstörning som förorsakar avbruten match

10.1 Tävling enligt seriemetoden

Om förenings lag vars spelare utan giltigt skäl lämnar spelplanen före speltidens slut eller vars ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match i tävling enligt seriemetoden eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste avbrytas av domaren, ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3-0, eller, om detta är mer fördelaktigt, det målresultat som gällde då matchen bröts.

Om båda lagen anses vara ansvariga för att match avbrutits, utdelas inte poäng och båda lagen tilldelas 0-3 i målskillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.