Karl-Erik Nilsson är kritisk mot beslutet som togs på Riksidrottsmötet. Foto: Bildbyrån

Efter beslutet – fotbollen hotar att lämna RF

Uppdaterad
Publicerad

I helgen röstades ett förslag igenom på det årliga Riksidrottsmötet som innebär att inget specialförbund får erhålla mer än tio procent av det totala stödet från Riksidrottsförbundet (RF).

Svenska fotbollförbundet (SvFF) bedömer att det kan innebära upp till 30 miljoner kronor i minskade intäkter – och hotar nu att gå ur RF.

”Nu tvingas vi avstå ännu mer och det går klart över gränsen för vad vi kan acceptera”, säger SvFF:s ordförande, Karl Erik Nilsson, i ett uttalande på förbundets hemsida.

I nuläget får fotbollen 14 procent av bidragen, men menar att de genererar betydligt mer än så. Under Riksidrottsmötet i helgen röstades ett förslag igenom som innebär ett ersättningstak på tio procent – vilket skulle innebära en förlust på omkring 25–30 miljoner för fotbollen.

”Det här slår hårt mot vår barn- och ungdomsverksamhet. Stödsystemet har länge innehållit ett stort mått av solidaritet där vi från fotbollens sida över tid avstått medel som vi egentligen skulle kunna anses berättigade till”, säger Karl Erik Nilsson.

Åtgärdslista av SvFF

Under söndagen beslutade SvFF att agera och slog fast en åtgärdslista där en av punkterna är att man ska se över konsekvenserna av att gå ur Riksidrottsförbundet.

Fotbollens förbundsstyrelse skriver att de ska återkomma med slutsatser den 21 september.

Man överväger också också att vidta rättsliga åtgärder mot beslutet som eventuellt är ”oförenligt med likabehandlingsprincipen”.

RF: ”Tråkig utveckling”

Efter SvFF:s utspel gick RF ut med ett svar på åtgärdslistan.

– Det är en tråkig utveckling. Riksidrottsstyrelsen var emot förslaget om att återinföra bidragstaket. Men en majoritet av medlemmarna röstade mot Riksidrottsstyrelsens förslag, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, och fortsätter:

– Vi kommer nu att analysera konsekvenserna av detta beslut och föra samtal med våra förbund. Vikten av en sammanhållen idrottsrörelse kan inte nog betonas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.