Luis Enrique kan vara på väg tillbaka som förbundskapten. Foto: Bildbyrån.

Efter dödsfallet – Enrique är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

För fem månader sedan klev Luis Enrique av jobbet som förbundskapten för det spanska landslaget. Anledningen var hans då cancersjuka dotter, som avled i september. Nu är han tillbaka som huvudansvarig förbundskapten.

För fem månader sedan avgick Luis Enrique för att vara med sin svårt cancersjuka dotter Xana, som avled i september.
Det var Robert Moreno, som kom in som en tillfällig lösning, ock som förde Spanien till gruppseger i EM-kvalet, men nu kliver han åt sidan. Det spanska fotbollsförbundet bekräftar nu att Luis Enrique kommer återgå till sitt jobb som förbundskapten och han kommer leda landslaget i EM nästa sommar.

– Vi kan bekräfta att Luis Enrique återvänder till sin post, säger spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales.

Moreno kom in som en tillfällig lösning redan i mars, då Enrique tog en paus, och från juni permanent. Moreno sade redan i september att han ”med glädje” skulle kliva åt sidan om Enrique ville ha tillbaka förbundskaptensjobbet.

Öppen dörr

– Alla har vetat om att om att dörren för Luis Enrique har stått öppen, om han ville återvända, säger Luis Rubiales.

Moreno har tidigare sagt att han ”med glädje” skulle lämna över förbundskaptenjobbet till Enrique, om han ville komma tillbaka.

– I måndags fick vi ett meddelande från Robert som sade att han ville lämna så att han inte skulle stå i vägen för Luis Enriques återkomst, säger Rubiales.

Rykten om osämja

Moreno var tidigare assisterande förbundskapten till Enrique, men det tycks han inte bli på nytt. I spanska medier har det ryktats om att de två inte längre kommer överens.

– Roberts beslut att sluta och Luis Enriques beslut om hur hans stab ska se ut är personliga val. Man får fråga dem, säger Rubiales.

Med Robert Moreno vid rodret styrde det spanska fotbollslandslaget mot sju segrar och två oavgjorda matcher i EM-kvalet. Spanien vann grupp F på 26 poäng, fem före Sverige.

Luis Enriques nya kontrakt gäller över VM i Qatar 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer