Efter italienska fiaskot: ”Är total chock och förstämning”

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången i rad har Italien misslyckats med att ta sig till VM.

Och besvikelsen är påtaglig i fotbollsnationen.

– Ingen riktigt fattar hur det här kunde hända. Det är lite landssorg, säger SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup.

En seger mot Nordmakedonien på hemmaplan skulle ta europamästaren Italien ett steg närmare VM-spel. Men efter ett sent avgörande blev det i stället gästerna som fick fira och nu väntar återigen ett världsmästerskap utan italienarna. Ett hårt slag mot fotbollsnationen.

– Det är ju total chock och förstämning. Man har vunnit EM och nu så missar man VM för andra gången i rad. Jag var på plats i Milano när Sverige slog ut Italien för fyra och ett halvt år sedan och nu händer det igen. Ingen riktigt fattar hur det här kunde hända, berättar SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup dagen efter nederlaget.

VM-kval fotboll

– Folk är väldigt ledsna, det så svåra tider nu. Italien var så oerhört hårt drabbat av pandemin och nu kriget som drabbar alla. Fotbollen är det man håller sig fast vid här på något sätt. Så det är lite landssorg faktiskt.

Hur stort sportsligt nederlag är det?

– Det var som en italiensk sportkommentator sa i tv, att det blir som att guldet blir till sand. På något sätt tar det ner EM-guldet i somras lite och man frågar sig själv ”hur bra är det här landslaget egentligen, hade vi bara tur i somras?” så det blir en väldigt negativ känsla kring allting, säger Wegerup.

SE MER: Italien missar VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet