Här stormar maskerade supportrar bortasektionen. Foto: Bildbyrån

Efter kaosscenerna – nu får AIK ha rekordliten klack

Uppdaterad
Publicerad

I Champions League-kvalet mot Maribor utspelades kaosscener på läktaren.
I nästa Europa-match får klubben ha färre personer i klacken.
Polisen har ”bara” gett tillstånd till 2 750 personer i klacksektionen – minst någonsin.
– Vi kommer inte stilla acceptera det, säger klubbens biljettansvarige Fredrik Söderberg.

När AIK spelade sin returmatch mot Maribor i Champions League-kvalet förra veckan blev det rejält oroligt på läktaren. Bland annat hoppade maskerade hemmasupportrar över staketet på långsidan och tog sig över hela långsidan mot de slovenska fansen.

I nästa Europa-match, returen mot moldaviska Sheriff, ser AIK ut att få ha betydligt färre supportrar i klacken än mot Maribor. AIK meddelade i dag att polisen bara gett tillstånd till 2 750 på Norra Stå, jämfört med 4 000 normalt sett.

”Ställer oss lite frågande”

Men den förklaringen som AIK har fått är inte att det har att göra med kaosscenerna från förra veckan.

– Muntligen har de förklarat att det befinner sig folk i trapporna, vilket skulle hindra utrymmesvägar. Och vi ställer oss lite frågande till det här eftersom det inte är en indikation vi har fått tillskrivet tidigare. Och vi ser inte vad som har hänt från en match till en annan, utan det kom väldigt plötsligt, säger klubbens biljettansvarige Fredrik Söderberg.

”Finns inga skäl”

Och att det, trots den muntliga förklaringen (AIK har ännu inte sett någon skriftlig motivering), skulle handla om Maribor-incidenten, säger Söderberg sig inte tro:

– Det kan jag faktiskt inte tänka mig att det har. För den enskilda händelsen känns det inte som att den skulle påverkas av en kapacitetsneddragning. Polisens uppgift är ju att ge oss tillstånd till en kapacitet som man bedömer att vi är kapabla att hantera som arrangör för att göra en tryggt och säkert evenemang, och den typen av ordningsstörningar som var på Friends Arena i Maribor-matchen har på inget sätt varit särskilt frekventa – utan tvärtom väldigt ovanliga, säger han, och fortsätter:

–  Det finns inga skäl till en kapacitetneddragning, för det skulle inte påverka en sådan händelse.

Är det här något som ni kommer försöka få till en ändring på?

–  Ja, vi kommer inte stilla acceptera det, utan ställer sig väldigt frågande till beslutet. Vi vill naturligtvis höra en motivering från polisen, och så får vi ta det därifrån. Men en sådan drastisk kapacitetsneddragning som det är kan inte göras utan starka skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer