AIK – Maribor. Foto: Bildbyrån

Efter polisens beslut: AIK stänger klacksektionen

Uppdaterad
Publicerad

AIK är missnöjt med polisens arbete.
Nu protesterar de, genom att stänga klacksektionen Norra stå – och i stället öppna delar av en annan läktare.

Som SVT Sport meddelade förra veckan har polisen gett AIK tillstånd till att ha en rekordliten klack (2 750 i stället för 4 000) i torsdagens returmatch mot FC Sheriff i Europa League-kvalet.

Anledningen är, enligt polisen, att det ska ha befunnit sig folk i trapporna, vilket kan blockera utrymningsvägar och försvårat polisens arbete.

– Vi förändrar situationen från match till match och det finns en röd tråd i det här. Den röda tråden just nu är att det som hände i Europamatchen mellan AIK och Maribor ger effekt på nästa Europaspelsmatch. Utifrån hur vi kan jobba där operativt tas beslut. I dag är situationen sådan att vi inte kan gå ner där (klacksektionen) utan att det blir ordningsstörningar eller bråk. Vi är inte välkomna där som polismyndighet, säger Anders Djurestad, gruppchef vid Solna-polisen.

Djurestad tillägger även att publikens säkerhet ligger i fokus.

– Utifrån olika händelser har vi reducerat publiken. Och i det här fallet, AIK–Maribor, var det tre stycken omfattande bengalbränningar. Man kan ha en lugn bränning och så kan man ha en omfattande bränning och i det här fallet brände man överallt i publikhavet. Det i kombination med flaggor och banderoller skapar en väldigt stor risk för fara. Det som vi vill hjälpa arrangören med här är att om det skulle hända en olycka och det tar eld och blir en paniksituation, då kommer det bli mycket folk och publiken kommer inte kunna röra sig någonstans och folk kommer bli ihjältrampade.

”Svårt att se konsekvent linje”

AIK har uttryckt sitt missnöje, och nu har klubben bestämt hur de ska markera.

”Då vi har svårt att se någon konsekvent linje i neddragningarna vill vi inför torsdagens match i kvalet till Uefa Europa League mot Sheriff markera detta genom att stänga Norra stå och i stället hänvisa vår publik att köpa biljetter till andra sektioner på Friends Arena”, skriver de på sin hemsida, och lägger till:

”För att bemöta efterfrågan som förväntas kommer vi även att öppna delar av läktare 2 till försäljning.”

Från polisens håll vill man säkerställa att det finns en plan för hur situationen ska hanteras när klacksektionen stängs ner.

– Vår fråga till AIK är ganska enkel; vi vill ha en säkerhetsplan där ni presenterar hur ni jobbar med säkerheten och hur ni kan garantera att ingen skadar sig. Jag tror att de jobbar rätt hårt nu med det och de ska presentera den lösningen i morgon. Min erfarenhet av AIK, efter att ha jobbat med dem i tio år, är att de löser det här. De är jätteduktiga som arrangörer, säger Djurestad och fortsätter:

– Allt grundar sig i hur den föregående matchen har spelat sig och sköter man sig så kommer de få en större publiknivå. Det är så själva den här villkorstrappan fungerar. Vårt mål är att vi inte ska behöva vara på arenan, att en arrangör ska kunna klara av sina evenemang själva, säger Anders Djurestad.

AIK vann bortamatchen med 2–1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer