AIK jublar efter Sebastian Larssons mål. Foto: Bildbyrån

”Ovane” målskytten Sebastian Larsson stor derbyhjälte

Uppdaterad
Publicerad

AIK och inte minst Sebastian Larsson var starkast i det heta derbyt mot Hammarby.

Inom loppet av en minut och 41 sekunder gjorde Larsson både sitt första och andra mål för säsongen.

De målen, i en tung skadefylld halvlek för ”Bajen”, räckte för AIK som nu har sex raka matcher utan förlust.

– Det är två fina mål, säger Sebastian Larsson till SVT Sport.

Derbyt började med tio minuters gemensam protest mellan fansen i både AIK och Hammarby mot polisens upptrappande agerande.

Fansen protesterar mot villkorstrappan som ska gälla på svenska arenor. Foto: TT

Sedan exploderade både fansen – men framförallt en AIK-spelare – Sebastian Larsson.

Minut 17 väggspelade Larsson med Chinedu Obasi, de fick hela Hammarby att virra bort sig, vips så var Larsson fri, och Larsson gjorde inga misstag i friläget med Gianluca Curci i Bajen-målet.

– Första är bra spel och jag är egentligen fri från halva plan, skönt att få sätta dit den, säger Sebastian Larsson till SVT Sport.

En minut och 41 sekunder senare hade Henok Goitom bollen på högerkanten, ett perfekt knoppat inlägg och via Sebastian Larsson panna hade AIK 2-0. Larssons första och andra för mål för säsongen och drömminuter för AIK.

Dubbla backskador för Hammarby

– På andra är det egentligen jag som slår en dålig passning. Sen tror jag inte många vet att Henok har sådana inlägg och inte att jag kunde sätta en boll på huvudet heller, så vi överraskar de flesta, fortsätter Larsson.

För Hammarby var det jobbiga minuter och återigen var det en skadefylld halvlek för Bajen. Både Mats Solheim och Simon Sandberg tvingades kliva av.  De ersattes av Vladimir Rodic och Marcus Degerlund.

Det andra halvleken blev inte mycket bättre för Hammarby. De hade svårt att skapa bra lägen och AIK kunde spela av minut för minut tills inga återstod.

”Det är åt helvete”

– Jag tycker vi var jätteförberedda. Kanske det bästa vi gjort i början av en match. Sedan i andra halvlek, när vi leder med 2-0, måste de trycka på lite grann. Vi var riktigt bra och smarta i kontringsspelet. Vi kunde ha gjort 4-0. Hammarby har max några halvlägen. Jag tror att alla som såg den här matchen idag såg att vi var värdiga vinnare idag, säger Henok Goitom efter matchen.

Hammarbys Muamer Tankovic var besviken efteråt.

– Vi förlorar matchen första 20 minuterna. Vi är inte alls på. De var mycket hungrigare, vann duellerna och vågade spela. Vi gick ut jättefega, visade inget hjärta. Andra halvlek var bättre men inte tillräckligt bra, säger han.

– Det är tråkigt, jag är besviken, jag ville så mycket mer än så här. Vi sa innan att alla skulle vilja ha bollen, ingen skulle vara feg, ingen ska gömma sig. Jag vet inte det – det är åt helvete, fortsätter ”Mujo”.

Allsvenskan

AIK logo

AIK

2 - 0

Hammarby IF logo

Hammarby IF

Friends Arena, Solna
Publik: 32861
Domare: Glenn Nyberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.