Hammarby och AIKs fans kommer göra en gemensam protest Foto: Bildbyrån

Gemensam protest i derbyt på söndag

Uppdaterad
Publicerad

När AIK och Hammarby möts i Allsvenskan på söndag så kommer det att inledas med en protest från båda lagens supportrar.
– Vi är tysta i tio minuter för att uppmärksamma de åtgärder som polisen vill införa och den skada dessa innebär för svensk fotboll, skriver båda lagens supportergrupper på Allmänna supporterklubbens hemsida.

Det är samtliga supportergrupper för både AIK och Hammarby som kommit överens om att vara tysta i tio minuter. Och det är i hopp om att uppmärksamma problemen som de ser.

Det är de nya direktiven som polisen tagit fram, där det bland annat står att säkerhetspersonal ska ingripa på läktaren mot bengalbrännare samt att klubbarna kan tvingas ta in mindre publik.

Detta uppskattas inte av supportergrupperna, som menar att mycket positivt som kommer till samhället från fotbollen kan komma att minska om det här fortsätter.

– Allt detta riskerar nu att krossas av polisens förhastade och ogenomtänkta agerande, skriver supportergrupperna.

Supportrarna tror att problemen kan komma att bli värre med polisens ”villkorstrappa”.

– Tyvärr är detta bara en försmak av vad som komma skall. I polisens villkorstrappa finns allt från de mest bisarra krav som åldersgräns för att stå på ståplats, förbud mot bortasupportrar och matcher med avsparkstid på vardagsförmiddagar, till utökad ståplatsreducering, ingripanden på läktarna och på sikt matcher helt utan publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer