Efter regnbågskritiken – Uefa byter logga Foto: Bildbyrån

Efter regnbågskritiken – Uefa byter logga

Uppdaterad
Publicerad

Uefa byter till en pride-inspirerad logga efter kritiken mot beslutet att inte tillåta att Allianz Arena lyses upp i regnbågsfärger under Tysklands match mot Ungern.

Scandinavium i Göteborg och arenor över hela Tyskland kommer dock att lysa i regnbågens alla färger under onsdagskvällen.

Tanken med en lysa upp Allianz Arena i regnbågsfärger, i samband med kvällens match mellan Tyskland och Ungern, var att ge stöd åt hbtq-personer i Ungern efter att en ny lag i Ungern förbjuder ”främjandet” av homosexualitet till minderåriga. En manifestation som stoppades av det europeiska fotbollsförbundet Uefa – vilket möttes av kritik både från politiker och spelare.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas skrev på Twitter:

Fotbolls-EM

”Det är sant att fotbollsplaner inte handlar om politik. Det handlar om människor, om rättvisa, om tolerans. Därför skickar Uefa fel signaler”.

En annan som reagerade mot Uefas beslut var Frankrikes president Emmanuel Macron.

Belgien markerar

Det belgiska landslaget markerade genom att hänga en pride-flagga på sin träningsanläggning.

Vi håller inte alls med Uefas beslut, säger talespersonen Stefan van Loock.

Belgarna planerar också någon form av manifestation under sin åttondel på söndag, där Sverige är en möjlig motståndare.

Vi funderar på hur vi alla kan visa upp regnbågen under matchen, men vår kapten kommer åtminstone att ha den på sin bindel.

Uefa å sin sida förklarade sitt beslut med att man är en politiskt och religiöst neutral organisation.

”Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den ungerska regeringen – måste vi avslå den”, skrev Uefa i ett uttalande.

Men påtryckningarna verkar ändå ha fått något slags gehör hos Uefa. För under onsdagen meddelade Uefa att man under dagen byter logga till en med regnbågsfärger.

”För Uefa är regnbågen inte en politisk symbol utan ett tecken på vårt starka engagemang för ett mer öppet och inkluderande samhälle,” skriver man i ett pressmeddelande.

Man hävdar att det i själva verket var den tyska ansökan som var politiskt motiverad.

Scandinavium sluter upp

I Göteborg kommer Scandinavium att lysas upp i regnbågsfärger, liksom flera arenor runt om i München och Tyskland. Och även om inte Allianz Arena kan lysas upp av regnbågsflaggor uppmanas publiken, i ett upprop på Twitter, att göra en mänsklig regnbågsflagga inne på arenan genom sina tröjor.

Som en motreaktion har flera ungerska fotbollsklubbar beslutat att lysa upp sina arenor i den ungerska flaggans färger rött, vitt och grönt. Det är ordföranden i Ferencvaros, Gabor Kubatov, som ligger bakom uppropet. Han är vice ordförande i premiärminister Viktor Orbans parti Fidesz. Andra klubbar som hänger på initiativet är MTK i Budapest och DVSC i Debrecen som också har kopplingar till politiker i Fidesz.

KLIPP: Janne Andersson: ”Bedrövligt” (22 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet