Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Veronica Bouqete om situationen i spanska landslaget efter Rubiales avgång. Foto: Bildbyrån/SNTV

Efter Rubiales avgång – spanska spelarbojkotten kan vara över: ”En bra start”

Uppdaterad
Publicerad

Spanska förbundsordföranden Luis Rubiales har avgått från sin post.

Då kan spelarnas bojkott av landslaget vara över.

– En, eller två personer löser inte allt, men det är en bra start, säger den tidigare landslagsspelaren Veronica Boquete vid ett Uefa-möte.

Efter skandalkyssen efter VM finalen gick 81 spanska fotbollsspelare samman i ett öppet brev. Deras villkor var då tydliga. Ingen av dem tänkte spela mer i landslaget förrän ordförande Luis Rubiales hade avgått eller fått sparken.

Förra året var spanska landslaget i en liknande situation, men i mindre skala. 15 spelare bojkottade då landslaget, i protest mot förbundskapten Jorge Vilda. Men i förra veckan fick han sparken.

”Såklart djupare än så”

Det kan nu innebära att alla spelare återvänder till landslaget. Veronica Boquete, som är ledamot i Uefas damfotbollsstyrelse samt förra detta spansk landslagsspelare, säger följande om situationen:

– I teorin så borde alla spelare vara tillbaka då de ville ändra i ledningen och det händer nu. Det är såklart djupare än så, det är inte som att en, två eller tre personer löser allting. Men det är en bra start. Och vi hoppas framöver att spelarna kan bli lyssnade på och att vi kan starta en dialog och hitta en gemensam plats där alla inblandade är glada.

Boquete har förhoppningar om att händelserna kring Rubiales och det spanska förbundet kan få positiva konsekvenser.

– Det som har hänt under de tre senaste veckorna, det är en röra, men samtidigt kan det vara en knuff i rätt riktning. Vi kan snabba upp processen. Vi kan förändra saker och använda det för något gott, säger hon.

Sverige möter Spanien 22 september i Nations League, som verkar som OS-kval. Matchen sänds i SVT.

Detta har hänt i spanska kysskandalen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rubiales utreds nu för övergrepp. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.