Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luis Rubiales avgår som ordförande för spanska fotbollförbundet Foto: Bildbyrån

Luis Rubiales avgår som ordförande för spanska fotbollförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Luis Rubiales har avgått som ordförande för spanska fotbollförbundet.

Han meddelar sitt beslut i en intervju med journalisten Piers Morgan.

– Jag kan inte fortsätta mitt arbete, säger han.

Tre veckor har gått sedan det som blivit känt som skandalkyssen. Efter att Spanien säkrat sitt VM-guld kysste förbundsordföranden Luis Rubiales spelaren Jennifer Hermoso. Hermoso menade att hon inte givit samtyckte till kyssen.

Sedan dess har många röster höjts om att Rubiales ska få sparken eller avgå. Nu blir så fallet. I en intervju med den engelska journalisten Piers Morgan meddelar Rubiales att han kommer avgå.

– Jag kommer avgå, för jag kan inte fortsätta mitt arbete, säger han i intervjun och berättar att han tagit beslutet tillsammans med sin familj.

Senare under söndagskvällen bekräftar även spanska fotbollförbundet Rubiales avgång i ett uttalande på sin hemsida.

”Det kan inte bidra till något positivt”

Utöver intervjun har Rubiales gjort ett uttalande i form av ett öppet brev.

”Efter allt som öppnats mot mig är det tydligt att jag inte kan återvända till min position. Att insistera på att vänta och klänga kvar kommer inte bidra till något positivt”, skriver han där, samtidigt som han står fast vid att han inte begått något fel, och att han kommer försöka få fram sanningen.

Där meddelar han att han också kommer lämna sin position som vice president i Uefa.

Juridisk process pågår

Beskedet kommer efter att förbundet krävt hans avgång. Dessutom har förbundskaptenen Jorge Vilda fått lämna sitt uppdrag.

Samtidigt pågår en juridisk process mot Rubiales, efter att kyssen anmälts av bland andra Hermoso själv.

Efter VM-finalen signerade 81 spanska fotbollsspelare ett öppet brev, där de meddelade att de kommer bojkotta landslaget till Rubiales är borta från ordförandeposten. Beskedet bör därmed innebära att Spanien kan samla en trupp till Nations League-samlingen, där de bland annat ska möta Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.