Yukiya Sugita vill stanna i Sirius – och klubben jobbar för att behålla japanen. Foto: Bildbyrån

Efter succén – Sirius vill behålla Sugita

Uppdaterad
Publicerad

Sirius avtal med succéspelaren Yukiya Sugita går ut om tre dagar. Japanen har ett klart avtal med en iransk klubb, men Uppsalaklubben gör vad de kan för att behålla honom ett tag till.

– Vi jobbar på att få honom förlängd till augusti, men det är en kommunikativ utmaning att få officiella svar från klubben i Iran, säger sportchefen Ola Andersson till SVT Sport.

Tabellfyran Sirius har haft en fin inledning på allsvenskan, mycket tack vare Yukiya Sugita som varit en av lagets mest tongivande spelare.

I 4-2-segern mot serieledande IFK Norrköping slog 27-åringen till med två mål, men snart kan laget få klara sig utan sin succéytter.

Sugitas avtal sträcker sig till 23 juli och i nuläget ser matchen mot Kalmar ut att bli hans sista i den blåsvarta tröjan. Sirius jobbar dock för att kunna behålla Sugita ett tag till.

– Efter att hans avtal med oss gått ut så har han ett avtal klart med den iranska klubben Tractor Sazi. Vi för en dialog med mellanhänder om att kunna trycka ut avtalet så att det kickar igång en månad senare i Iran. Detta utifrån att deras liga, vad jag förstår, inte är igång ännu, säger Sirius sportchef Ola Andersson.

”Jobbar på att få honom förlängd”

Andersson utvecklar hur processen ser ut och att det inte är helt lätt att få besked.

– Vi jobbar på att få honom förlängd till augusti. Sedan vore det ju fantastiskt om det kunde vara så att han kunde vara kvar hela den svenska säsongen, men det är ingenting som vi hoppas på.

Det är inte helt lätt för Uppsalaklubben att få klara besked.

– Det är en kommunikativ utmaning att få officiella svar från klubben i Iran.

Så ni är lite i händerna på dem?

– Inte så lite, mycket!

Sugita vill stanna

Sugita själv ser gärna en lösning där han blir kvar längre i Sirius.

– Jag vill stanna här. Får jag chansen att stanna i Sverige och i Sirius så kommer jag ta den. Det här är ett spelsätt som passar mig bra och jag gillar att vara här, sa Sugita till Fotbolldirekt i början av juli.

Vidare menar Andersson att det skulle väga tungt att för Sirius att få behålla japanen.

– Han har ju betytt mycket för vårt sätt att spela fotboll med att få upp bollen i fickorna på motståndarna och ta sig framåt. Han är teknisk och snabb i fötterna, så han är svår att få tag på.

Sugita har gjort fyra mål och en assist på Sirius nio inledande matcher.

MÅLKALAS: Se Sirius fyra mål mot Norrköping (19 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.