Egypten vidare efter Baillys bedrövliga straff

Nio välplacerade straffar – och en usel.

Egypten drog det längsta strået i åttondelsfinalen mot Elfenbenskusten efter Eric Baillys nonchanlanta insats.

– Det är klart att Eric Bailly kommer att vara den stora syndabocken med tanke på ansatsen, säger Viaplays expert Bojan Djordjic.

De två tungviktarna Elfenbenskusten och Egypten gjorde under onsdagskvällen upp i den på förhand mest uppsnackade åttondelsfinalen i de afrikanska mästerskapen och trots en mållös första halvlek kunde man inte klaga på underhållningen.

Egyptens Omar Marmoush träffade ribban efter dryga kvarten och ett par minuter senare skickade landsmannen Mohamed Salah iväg ett skott alldeles utanför straffområdet som Elfenbenskustens målvakt, Badra Ali Sangare, verkligen fick sträcka ut på för att rädda. Hans namne, mittfältaren Ibrahim Sangare, var sedan framme och höll på att sätta 1-0 för hemmalaget med en flygande volley från mitt i straffområdet, avslutet var dock inte alltför välplacerat vilket gjorde att Egyptens målvakt Mohamed El Shenawy kunde rädda bollen utan några större problem.

Stjärnmålvakten tvingades utgå

Inför matchen var Elfenbenskusten rätt klara favoriter men i den andra halvleken var det Egypten som hade det mesta och det bästa av spelet även om inte hemmalaget saknade möjligheter.

Med två minuter kvar att spela av ordinarie tid blev det dramatiskt sedan Mohamed El Shenawy tvingats utgå skadad, ett tungt avbräck för Egypten.

Mållös övertid

Ersättaren Gabaski sattes på prov relativt omgående men var stark när han nådde högst och plockade ner en hörna i den andra övertidminuten. En fin självförtroendeboost inför övertidsspelet som hans Egypten inledde klart vassast med flera bra målchanser som följd.

Det dröjde ända till den 104:e minuten innan Gabaski fick chansen att glänsa igen, den här gången genom att sträcka ut och styra Sangares distansskott till hörna. Närmare än så kom inget av lagen efter det och matchen gick till straffar.

Väl där fick vi se nio säkra straffar – och en riktigt nonchalant straffspark signerad av Elfenbenskustens mittback Eric Bailly, till vardags i Manchester United.

Men man får inte heller glömma Gabaskis insats som kom in och gjorde den avgörande räddningen.

– Han kommer in i ett väldigt svårt skede i stället för El Shenawy som varit grym matchen igenom, han gör några fina räddningar under förlängningen och sen gör han den viktiga räddningen på Baillys straff, säger Bojan Djordjic.

Det blev även en straffläggning i onsdagskvällens andra åttondelsfinal mellan Ekvatorialguinea och Mali. Ett straffdrama Ekvatorialguinea drog det längsta strået i efter åtta rafflande omgångar.

MER FOTBOLL: Minst åtta personer trampades ihjäl före matchen (25 januari 2022)