Elisabet Gunnarsdottir, tränare Kristianstad. Foto: TT

Elisabet Gunnarsdottir: ”Kände stress över beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Elisabet Gunnarsdottir tog damallsvenska Kristianstad till Europa efter succén i fjol.

När drömjobbet som förbundskapten för isländska landslaget nyligen dök upp kände hon sig tvungen att tacka nej.

– Jag kände lite stress över beslutet och tänkte fram och tillbaka i två veckors tid. Det har varit ett drömjobb i flera år för mig, säger tränaren. 

När Islands förbundskapten Jon Thor Hauksson fick lämna sitt jobb efter en fylleskandal fick Elisabet Gunnarsdottir plötsligt frågan om att ta över i januari.

Hennes krav var att få träna Kristianstad parallellt under 2021 och sedan helt gå över till det isländska förbundet till EM-året 2022.

– Vi hade några samtal och det lutade åt att det kunde bli så, men sen kom det en vändning från deras sida och de var inte beredda att ha det så. Jag var tvungen att säga upp mitt jobb i Kristianstad, säger Gunnarsdottir.

”Kändes rätt i tiden att ta nu”

Tränaren tvingades väga drömjobbet som förbundskapten mot lojaliteten till Kristianstad. Att tacka nej var inte enkelt.

– Det har varit ett drömjobb i flera år för mig. Det kändes rätt i tiden att ta det nu men det kom så oväntat. Jag hade skrivit avtal med Kristianstad och suttit med spelarna och pratat om vad vi vill göra det här året. Och det hade varit väldigt svårt att hitta någon ersättare i slutet på januari. Så gör man inte, även om jobbet var väldigt lockande, säger Gunnarsdottir.

Efter succén och tredjeplatsen i damallsvenskan förra året nådde Kristianstad för första gången en Champions League-plats. Det var i slutändan helt avgörande för Gunnarsdottirs beslut att stanna en 13:e säsong.

– Det tror jag nog. Den hade väldigt mycket att säga. Vi har siktat mot det målet länge och så lyckas vi med det. Det fanns inte i min värld att släppa det.

Siktar högre än tredjeplatsen

Förutom Europaspelet satsar laget på en ny topplacering i damallsvenskan och vill gärna toppa den historiska tredjeplaceringen.

– Vi ska göra ett försök till att göra det. Vi vill bli bättre och utveckla både spel och föreningen. Vi siktar högre men jag är fullt medveten om att det inte är lätta konkurrenter ovanför oss. De är starka och ser kanske ännu starkare ut i år.

Är det realistiskt att tro att ni kan slåss om guldet?

– Ja varför ska det inte vara realistiskt? Alla står med nollor i tabellen nu och vi var inte många poäng ifrån det förra året. Jag ser ingen anledning att inte ge det chansen och jaga möjligheten i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.