Tomas Hoszek, generalsekreterare Elitfotboll dam. Foto: TT/Elitfotboll Dam

Elitfotboll dam: ”Det är lite stökigt”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten gav inte svensk fotboll något startdatum – utan beskedet dröjer.

Det var inte vad Elitfotboll dam hade hoppats på.

– Det är lite stökigt. Vi har en yrkesgrupp som vill gå till sitt arbete och genomföra ett arbete och man blir hela tiden beroende av beslut som inte ligger i våra egna händer, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Under fredagen hade Folkhälsomyndigheten möte med Riksidrottsförbundet och fotbollsrörelsen. Protokollet som svensk fotboll hade tagit fram gav ingen effekt, det kom inga beslut som förändrar restriktionerna.

Därmed väntar fotbollen fortfarande på ett beslut som kan ge ett startdatum för seriespel för elitfotbollen.

– Vi hade hoppats på lite mer positiv gensvar utifrån det protokollet och det stora arbetet som hade gjorts från fotbollen, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll dam.

Vad betyder det för damallsvenskan och elitettan?

– Det betyder samma sak som för herrsidan, det är lite stökigt. Vi har en yrkesgrupp som vill gå till sitt arbete och man är hela tiden beroende av beslut, som inte ligger i våra händer.

”Det är jättetufft”

Folkhälsomyndigheten har fått utstå kritik från Svenska Fotbollförbundet och Svensk elitfotboll. Tomas Hoszek är också kritisk.

– Man måste veta att det är enormt stora värden som står på spel. Det här är en ganska stor industri med många arbetsplatser och väldigt mycket rent ekonomiskt står på spel. Samtidigt är det en känslomässigt engagerad del i svenska samhället, att idrotten kommer igång och man får se sina stjärnor. Vi anser att man inte riktigt har förstått vad elitifotboll är för något i förhållande till breddidrott, säger Hoszek.

– Vi vet att det är skillnad på professionell fotboll och breddfotboll. Men i andras ögon, utanför huset, kan man tycka att fotboll är mycket supportrar och barer som fylls med mycket publik som ska på matcher. Det är inte där vi är nu. Det är strikt – vi ska spela fotboll utan publik och stängda arenor, och smittsäkert så långt det går med läkartillsyn. Längre än så är det svårt att gå.

Det är i nuläget inte aktuellt med en enkelserie, även om klubbarna lider ekonomiskt.

– Det är jättetufft. Som det här börjar utveckla sig så börjar vi hamna i ett läge där vi inte vet om vi kommer ha klubbarna kvar om det här drar ut på tiden ännu mer.

KLIPP: Tegnells svar på kritiken: ”Vissa verksamheter måste begränsa sin verksamhet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.