Nattligt straffdrama tog Italien till EM-final

Italien gick till final i EM efter att ha slagit Spanien i ett nattligt straffdrama. Klockan hade tickat fram till 23.40 svensk tid när Jorginho slog in den avgörande straffen. Det betydde 5-3 totalt. Det stod 1-1 efter full tid.

– Jag kan inte beskriva mina känslor med ord men nu är vi i final. Det var ett fantastiskt motstånd men vi kämpade till slutet eftersom vi ville vinna. När Loca (Manuel Locatelli) missade den första straffen höll vi oss lugna. Jag vet inte vad jag ska säga, säger en rörd Federico Chiesa till TV4.

Matchen kunde gått åt vilket håll som helst.

Fotbolls-EM

– Jag är ledsen över att vi inte kunde vinna den här matchen. Vi spelade bra fotboll men gjorde inte tillräckligt med mål och så blir det så här med straffar, säger Spaniens Aymeric Laporte till TV4.

Det var vild italiensk glädje efteråt och laget med ledare och spelare firade som om de redan vunnit EM-finalen. Laget vädrar en ny EM-titel sedan den förra 1968.

Alvaro Morata, som tog laget till förlängning, slog Spaniens fjärde straff svagt åt höger sida i målet och Gianluigi Donnarumma hade inga problem att rädda. Det gav Jorginho läge att bli italiensk hjälte. Han gick fram lite avvaktande och slog den löst till höger på ett kyligt sätt, straffsparksläggningens delikatess, och fick snart hela laget över sig vid den vänstra hörnflaggan.

Det var uppsluppna miner mellan lagens spelare och glädje präglade stämningen på ett Wembley med 60000 på plats innan straffarna skulle slås.

Spanien hade bäst chanser i förlängningen

Efter åtta minuter av förlängningen hade Spanien ett par chanser i samband med en frispark där bollen gick som i ett flipperspel innan den rann ut till inspark. Ett par minuter senare var Spanien återigen framme, man var det tyngre laget i förlängningen, men Marcos Llorenetes skott blockades bort.

Fem minuter in i andra förlängningskvarten hade Italien ett mål inne men det blev bortddömt för en ganska tydlig offside på Domenico Berardi. Det upptäckte inte de italienska kommentatorerna som var i extas i sin hytt några förtrollade ögonblick.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid kom inbytte Alvaro Morata i djupet. Han väggspelade med Dani Olmo och fri med Gianluigi Donnarumma satte han 1-1 distinkt i det vänstra hörnet. Den förut så utskällde spelaren gjorde ett hyperviktigt mål för sitt Spanien som fick en helt annan energi.

Efter en timmes spel tog Italien ledningen med 1-0. Efter en snabb omställning gick bollen mot Ciro Immobile, där det spanska försvaret försökte rensa, men inte bättre än att Federico Chiesa snappade upp den och vek in och satte bollen i den bortre högra burgaveln.

Ribbträff av Italien i första halvleken

Första halvleken var jämn. Italien hade sin bästa chans med en ramträff i slutminuterna. Emerson Palmieri kom fram på vänsterkanten och bollen gick ut via ribban. Han gestikulerade efteråt att bollen styrdes via en försvarare men fick inget gehör. Italien hade även en stolpträff men det var efter en tydlig offside där domaren väntade ut situationen innan han blåste, helt enligt Uefas direktiv.

Dani Olmo hade Spaniens bästa chans, första halvlekens bästa, men hans skott från nära håll räddades av den italienske målvakten Gianluigi Donnarumma som gjorde en parad och vinklade bort bollen.