England vann premiären, där Irans målvakt också knockades blodig. Foto: TT Nyhetsbyrån

England med premiärkross – då Irans målvakt knockades

VM-premiären blev ett riktigt tung för Iran – på flera sätt. Först fördes målvakten Alireza Beiranvand ut på bår med en huvudskada och sedan släppte man in hela sex mål mot England. Matchen slutade 6-2.

– Jag kan inte beskriva känslan, det är underbart. Jag är så glad och stolt, säger tvåmålsskytten Bukayo Saka till BBC.

Det var alldeles i inledningen av matchen som Irans målvakt Alireza Beiranvand blev liggande länge efter att ha kolliderat med det egna lagets back Majid Hosseini.

Han började blöda i ansiktet, men bytte tröja och fortsatte att spela en liten stund. Sedan tvingades han ändå byta och fördes ut på bår. In kom Seyed Hossein Hosseini.

Att målvakten, med misstänkt hjärnskakning, fick stanna kvar på planen kritiseras av SVT:s expert Jonas Eriksson.

– Det är helt galet att han får fortsätta spela, säger han.

Tre mål på tio minuter

Efter 35 minuter började sedan Englands målkavalkad. Först ut var supertalangen Jude Bellingham som gjorde sitt första a-landslagsmål då han nickade in Luke Shaws inlägg. Han blev också den första spelaren född på 2000-talet att göra ett VM-mål.

Näst ut var 21-årige Bukayo Saka som snyggt sköt in en halvvolley efter att Harry Maguire nickat ner bollen.

Innan första halvlek var över hade Raheem Sterling också gjort 3-0 från nära håll.

Rashford målskytt direkt

Drygt en kvart in i andra halvlek gjorde Saka sitt andra för kvällen, men kort efter det reducerade faktiskt Iran genom Mehdi Taremi.

Kort därefter kom matchens andra hjärnskakningssituation. Då var det Englands Harry Maguire som tvingades byta efter en smäll mot huvudet.

5-1-målet gjordes av den inhoppade Manchester United-stjärnan Marcus Rashford. Det bara en minut efter att han ersatt Saka. Jack Grealish fastställde resultatet i den 90:e minuten.

– Det är jobbigt att se Iran. De kom in bra i matchen, men sedan blev det bara sämre och sämre, säger SVT Sports expertkommentator Markus Johannesson.

På tilläggstid fick Iran straff efter videogranskning och då reducerade Taremi till 6-2 med sitt andra för kvällen.

HÖJDPUNKTER: Se alla mål i matchen England-Iran