Tammy Abraham under en träning. Foto: Bildbyrån

England redo att lämna planen vid rasism

Uppdaterad
Publicerad

Englands spelare har fått nog av rasistiska påhopp. I de kommande bortamötena med Tjeckien och Bulgarien i EM-kvalet är de redo att lämna planen om någon spelare blir utsatt.

– Det påverkar inte bara en spelare, säger anfallaren Tammy Abraham.

Engelska landslagsspelare har vid åtskilliga tillfällen tvingats utstå rasism från läktarna vid bortamatcher. I mars utsattes tre spelare när England mötte Montenegro, varpå Montenegros förbund straffades i efterhand.

På fredag väntar Tjeckien i Prag och därefter Bulgarien i Sofia, och då är de engelska spelarna redo att agera om rasistiska rop hörs från läktaren.

– Vi har haft möten om det och vi har pratat om hur vi ska hantera situationen. Harry Kane (som är lagkapten) har till och med sagt att om det inträffar och vi känner oss drabbade, så går vi alla av planen tillsammans, säger Chelsea-anfallaren Tammy Abraham till bland annat The Guardian.

Southgate står bakom spelarna

Uefa har en trestegsmanual vid rasism på läktaren. Spelarna ska först informera domaren om vad som pågår, och om domaren inte får stopp på supportrarna kan spelarna få tillåtelse att lämna planen. Sedan tas ett beslut huruvida matchen ska spelas klart eller inte.

– Mår vi inte bra som lag så bestämmer vi om vi stannar kvar eller inte, oavsett vad resultatet är, säger Abraham, som menar att förbundskapten Gareth Southgate står bakom beslutet.

– När han pratade om det här i går var han väldigt mån om att få ett slut på det. Ingen vill ha det i fotbollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.