Premier League-stjärnans krav för rasism: ”Nio poängs avdrag och tomma läktare”

Uppdaterad
Publicerad

Manchester Citys stjärna Raheem Sterling har flera gånger drabbats av rasism.

Nu kräver han stängda dörrar och poängavdrag för de klubbar som inte sköter sig.

”Vilken supporter kommer bete sig rasistiskt om det kan leda till missad en titel eller nedflyttning?”, skriver han i en krönika i The Times.

Flera spelare kampanjade i sociala medier under helgen för att stoppa rasismen på läktarna. Sterling blev själv drabbad under en match mot Chelsea i ligan och flera av Englands svarta spelare fick höra rasistiska påhopp under bortamatchen mot Montenegro.

Nu har 24-åringen fått nog och kräver hårda tag för att komma tillrätta med problemet.

”Jag vill se ett automatiskt niopoängsavdrag för rasistiska påhopp. Det låter hårt men vilken supporter kommer bete sig rasistiskt om det kan leda till en missad titel eller nedflyttning? Klubben skulle tvingas spela tre matcher med tomma läktare. Då kommer de förlora intäkter som en direkt följd av rasistiskt beteende”.

Sterling vill också att aktörer på sociala medier och medier tar mer ansvar.

”Svarta spelare och asiatiska spelare, fans och coacher utsätts för rasism över hela världen. Varje dag, i parken och i Champions League. Jag vet inte hur lång tid det tar innan saker förändras men vi måste börja nu. Jag vill inte att nästa generation svarta spelare måste stå ut med den här ondskan”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.