Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Eriksson om kritiken: ”Tar ställning i princip varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Eriksson har gjort sig känd för att stå upp emot orättvisor men kring situationen i det egna klubblaget Chelsea har hon varit kortfattad. Klubben ägdes under många år av den ryske oligarken Roman Abramovitj, först i veckan blev försäljningen klar.

– Det finns pengar som kommer från ställen där det inte har gått rätt till, säger Eriksson i SVT:s nya serie ”Hemma hos EM-stjärnorna”.

Magdalena Eriksson skrev i höstas en krönika där hon kritiserade fotbolls-VM i Qatar och det faktum att homosexualitet enligt lag är förbjudet i landet.

Bland annat uttryckte den svenska landslagsstjärnan besvikelse över att spelarna i herrlandslaget inte har tagit ställning i Qatar-frågan på ett tydligare sätt.

Motkritiken mot Eriksson – efter ryska invasionen av Ukraina

Men detta har, med tanke på hennes eget klubblag Chelseas situation, lett till viss motkritik. Chelsea ägdes fram till alldeles nyligen av Roman Abramovitj som är en av de ryske oligarker som har fått sina tillgångar frysta på grund av sina kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.

Och där har Eriksson kritiserats för att inte tillräckligt tydligt tagit ställning emot klubbägaren och det som har hänt. Olof Lundh, Fotbollskanalens krönikör, var en av de som kritiserade henne. Nu svarar hon, i SVT:s nya serie ”Hemma hos EM-stjärnorna”:

– Jag tycker att det är svårt att ha som krav på spelare att man ska välja klubb utifrån dess ägare när det inte finns så stort utbud för oss damfotbollsspelare.

”Trygg i att det jag gör är tillräckligt”

Eriksson säger vidare att hon förstår kritiken, men samtidigt är trygg i sitt eget ställningstagande.

– Jag vet mina värderingar och oavsett kritik som jag har fått eller inte så gör jag mycket gott och står för väldigt mycket gott. Jag representerar min HBTQ-community väldigt väl.

– Så jag kan känna mig trygg i att det jag gör är tillräckligt. Jag tar ställning i princip varje dag.

Inför sommarens EM har SVT träffat de svenska landslagsstjärnorna och först ut är Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson. Första avsnittet släpps på SVT Play den 5/6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.