Magdalena Eriksson om Qatar-VM Foto: Bildbyrån

Magdalena Eriksson: ”Lite besviken på de svenska spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges herrlandslag har fullt upp med att försöka lösa en biljett till VM i Qatar 2022.

Ett mästerskap som varit kritiserat – men damlandslagets Magdalena Eriksson vill se mer från landslaget.

– Jag är lite besviken på de svenska spelarna för att de inte tar mer ställning, skriver Magdalena Eriksson, 28, i en krönika publicerad på Inews.

I september valde Svenska fotbollförbundet att flytta herrlandslagets januariturné från Doha i Qatar efter att de kritiserats för sitt val. Däremot fortsätter VM-kvalet till huvudturneringen som avgörs i landet under vintern 2022. Ett mästerskap som mötts av stor kritik på grund av bristande mänskliga rättigheter och rapporter om tusentals dödsfall bland gästarbetare i landet.

”Den här veckans VM-kval har fått mig att tänka kring hur det hade känts att som kvinna resa till Qatar nästa år. Sanningen är att jag hade haft blandade känslor kring det, minst sagt”, skriver damlandslagets Magdalena Eriksson i en kolumn på Inews.

Under våren markerade flera landslag, bland andra det norska och tyska, mot Qatar och manifesterade för mänskliga rättigheter med hjälp av tröjor inför deras VM-kvalmatcher. Någon liknande aktion syntes aldrig från det svenska landslaget.

”Jag har inte hört många av spelarna uttrycka en åsikt än. Jag är lite besviken på de svenska spelarna för att de inte tar mer ställning. Jag förväntar mig inte att alla ska ha en åsikt, men de som har det uppmuntrar jag att uttrycka dem, för att spelarna har en stor plattform”, skriver Magdalena Eriksson.

”Vill uppmuntra att ta ställning”

Trots protester och hot om bojkott kommer turneringen att bli av som planerat 21 november-18 december 2022. Eriksson vill nu uppmuntra spelarna att försöka göra någonting bra av situationen.

”Som en homosexuell kvinna hade jag inte valt att åka på semester till Qatar där homosexualitet är olagligt. Till slut tror jag att det finns två vägar att gå – antingen bojkottar du helt och hållet eller så åker du dit och är tydlig med vad du står för. Om lag som England (och förhoppningsvis Sverige) kvalificerar sig för VM, så vill jag uppmuntra dem att ta ställning och säga någonting, då kanske vi får ut något gott av den här situationen”, skriver Eriksson.

SvFF har tidigare uttalat sig negativt om beslutet att lägga VM i Qatar.

”När Fifa 2010 tilldelade VM 2022 till Qatar var utnyttjandet av gästarbetare i landet välkänt och det har fortsatt under den period som mycket av VM-infrastrukturen har byggts. Baserat på våra värderingar är Svenska Fotbollförbundet av den fasta åsikten att beslutet att bevilja turneringen till Qatar var felaktigt”, skrev SvFF i ett öppet brev till Fifa under våren.

TRE FRÅGOR OM: Sportswashing – vad är det?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krönikören Dan Persson om sportswashing Foto: SVT

Qatar är ingen stor fotbollsnation och har inför VM nästa år byggt upp bland annat sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer. Brittiska The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar för tio år sedan tilldelades fotbolls-VM. Statistiken grundade sig på samtliga gästarbetare, inte bara de som är inblandade i VM-projekten. I huvudsak utförs arbetet av gästarbetare från Asien och Afrika. Totalt befinner sig omkring två miljoner migrantarbetare i landet. VM avgörs i november och december nästa år. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.