Hör Human Rights Watch uppmaning till Sverige: ”Supportrar vill inte sitta i en arena som folk dog för att bygga” Foto: SVT

HRW: Svenska landslaget vill inte spela fotboll där folk har dött

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och svenska idrottare har ett ansvar att protestera när länder där brott mot mänskliga rättigheter begås håller i stora sportevenemang. Det säger människorättsorganisationen Human Rights Watch till Utrikesbyrån inför nästa års fotbolls-VM i Qatar.

Fotbolls-VM i Qatar som skapat rubriker i ett decennium närmar sig med stormsteg och kritiken består in i det sista. Fortfarande pågår diskussioner om huruvida länder ska bojkotta tävlingen, bland annat på grund av behandlingen av gästarbetare som byggt infrastrukturen.

Enligt brittiska The Guardian har fler än 6 500 gästarbetare dött i Qatar sedan det 2010 blev klart att landet skulle stå värd för fotbolls-VM 2022. Av dessa dödsfall har ett par dussin varit direkt kopplade till bygget av fotbollsarenor.

Utrikesbyrån

– Jag tror inte att svenska herrlandslaget i fotboll vill spela ett VM som arbetare dött för att bygga upp, säger Minky Worden på människorättsorganisationen Human Rights Watch till Utrikesbyrån.

Sportswashing vanligare

HRW säger att sportswashing, att tvätta sin image med hjälp av sport, blir allt vanligare bland länder där brott mot mänskliga rättigheter är vanligt förekommande. Som ett exempel i närtid nämner Minky Worden att Kina står som värd för vinter-OS 2022.

– Det finns ingen pressfrihet att tala om, uigurer utsätts för brott mot mänskliga rättigheter och internationella olympiska kommittén kommer att bära uniformer från en bomullstillverkare där vi vet att tvångsarbete förekommer.

”Sverige har ett ansvar”

Länder, fans och idrottare bör därför sätta press på organisationer som Fifa att se till att mänskliga rättigheter följs i de länder som arrangerar sportevenemang, säger Minky Worden.

– Sverige har ett ansvar att förhindra länder som Saudiarabien och Kina från att hålla i världens största evenemang.

Klicka på klippet ovan för att höra Minky Worden om Sveriges och svenska idrottares ansvar att förhindra sportswashing och se mer i  Utrikesbyrån: Blodsport på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet