Newcastle-supportern: ”Jag kommer fortsätta stötta mitt lag”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen köpte Saudiarabiens statliga investeringsfond 80 procent av fotbollsklubben Newcastle United för cirka 300 miljoner pund. Newcastle-supportern Will Holderness har kluvna känslor inför klubbens nya ägare. Å ena sidan glädje över att kunna utmana de bästa lagen, å andra sidan svårigheter att blunda inför landets människorättsbrott. Samtidigt menar han att kärleken till klubben är viktigast.

– Jag kommer fortsätta stötta mitt lag.

Upprymdhet – så beskriver Will Holderness den första känslan när han läste nyheten om att klubben i hans hjärta fått nya ägare.

– Att äntligen bli kvitt den tidigare ägaren, Mike Ashely, och istället få nya och ambitiösa ägare som lovar att investera för att göra klubben framgångsrik. Det är allt en supporter drömmer om, säger han till Utrikesbyrån.

Utrikesbyrån

Kontroversiellt köp

Det var i början av oktober som Saudiarabiens statliga investeringsfond (PIF) köpte 80 procent av fotbollsklubben Newcastle United för cirka 300 miljoner pund. Många av klubbens supportrar jublade men kritiska röster höjdes också. Bland annat från människorättsorganisationer som menade att köpet var ett försök från den saudiska regeringen att använda fotboll för att förbättra sitt rykte – även kallat sportswashing.

Trots att den engelska ligaorganisationen sagt att man har fått garantier på att den saudiska staten inte kommer att kontrollera klubben är det landets kronprins, Mohamed bin Salman, som är ordförande i PIF.

Mohamed bin Salman är anklagad för att ha beordrat mordet på den tidigare journalisten och regimkritikern, Jamal Khasoggi,  vilket saudiska regeringen har förnekat.

Svåra moraliska frågor

Will Holderness förstår kritiken och menar att det inte är något som Newcastle-fansen kan ignorera.

– Det här är allvarliga anklagelser som gör att vi supportrar är tvungna att ta ställning i svåra moraliska frågor. Vi kan inte blunda för de här anklagelserna, de är väldokumenterade. Jag känner supportrar som har sagt att de inte kommer gå på matcherna framöver.

Så långt vill han inte själv gå och även om han är medveten om kritiken menar han att det ur ett sportsligt perspektiv knappast kunde ha blivit bättre.

 – Som supporter är det viktigaste att ha en klubbägare med ambition. De här pengarna som nu kommer in i klubben och den ambition ägarna har kommunicerat. Från ett supporter-perspektiv är det precis vad vi vill höra – vi vill känna hopp och känna att vi hejar på en klubb som har chansen att bli framgångsrik och vinna stora titlar.

Klicka på klippet ovan för att höra Will Holderness prata om sitt lag och se mer om sportswashing i  Utrikesbyrån: Blodsport på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet