Tjeckiske målvaktslegendaren Petr Cech. Foto: Bildbyrån

Avgörande för Arsenal – rivalens blivande klubbdirektör startar

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll gör Arsenal upp med Chelsea om segern i Europa League.

Men det står mer på spel. Förlorar de rödvita missar man penningstinna Champions League.

Som en extra krydda i dramat startar Petr Cech matchen mot rivalerna.

Till sommaren kan han bli klar som klubbdirektör för – Chelsea.

– Min sista dröm är att spela och vinna den här finalen med Arsenal, säger målvakten till BT Sport.

De kungsblå säkrade en plats i CL tack vare sin tredjeplats i Premier League. Arsenal slutade femma. Vinnaren av Europa League får automatiskt en plats i Champions League, men det gäller inte den som förlorar finalen. Det spelar alltså ingen roll att Chelsea i teorin kan stå med två CL-platser.

Istället är det ranking som avgör. Premier League, La Liga, Bundesliga och Serie A har fyra platser var till turneringen. Den femterankade ligan, Franrikes Ligue 1, skulle gynnas om Chelsea vann. Då skulle tredjelaget Lyon gå rakt in i CL:s gruppspel istället för att behöva kvala.

Europa League

Förutom ovanstående så kan alltså Chelseas klubblegendar Petr Cech starta matchen ikväll. För Arsenal. Detta sticker ut då han de senaste månaderna har placerats i just Chelsea, som klubbdirektör.

Cech pressad om framtiden

Tjecken har pressats i ämnet framtid flera gånger men inte velat ge något besked.

– Min sista dröm är att spela och vinna den här finalen med Arsenal, säger han till BT Sport.

Samtidigt har 37-åringen kritiserat klubben inför matchen i en intervju med London-tidningen Standard Sport.

– Jag tycker att det generellt inte finns tillräckligt med krav i Arsenal. I Chelsea, när vi spelade oavgjort, kändes det som en begravning i omklädningsrummet. Det var illa. Det kom från alla, spelarna, tränarna. Det var press varje match där.

Vad det är värt att kvala in till CL? Drygt 150 miljoner svenska kronor.

UEFA Europa League

Chelsea logo

Chelsea

4 - 1

Arsenal logo

Arsenal

Baki Olympiya Stadionu, Baku
Publik: 51370
Domare: Gianluca Rocchi

Så här ser Arsenals Champions League-chans ut

Chelsea är redan klart för Champions League efter sin tredjeplats i Premier League. Arsenal slutade femma, på Europa League-plats.

Enda chansen för London-laget att nå den penningstinna turneringen är att vinna EL-finalen mot de kungsblå. Förloraren får nämligen inte vinnarens plats, även om Chelsea i teorin skulle kunna stå med två CL-platser.

Istället skulle en Chelsea-seger innebära att det är ranking som avgör. Det gör att den femte bäst rankade ligans tredje lag, Frankrikes Lyon, får gå rakt in i Champions Leagues gruppspel istället för att behöva kvala in dit. Vinner Arsenal finalen däremot blir det CL – det är inget hinder att det blir fem engelska klubbar i turneringen (men dock inga fler).

Vad det är det då värt att kvala in till CL? Drygt 150 miljoner svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet