Frankrike firar VM-finalsegern över Kroatien 2018. Foto: Bildbyrån.

Europaligorna eniga – inget VM vartannat år

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) kan komma att bojkotta VM om det spelas vartannat år, det meddelar ordföranden Alexander Ceferin.

– Lycka till med att hålla ett sådant VM, säger han enligt The Times.

Enligt Uefas ordförande kan man välja att inte delta.

– Så vitt jag vet är sydamerikanerna (förbundet Conmebol) inne på samma sak. Så lycka till att hålla ett sådant VM, säger han till The Times.

Men han är inte orolig över möjligheten till ett VM vartannat år.

– Jag tror inte att det kommer att hända eftersom det är så emot fotbollens grundprinciper, säger han.

Allsvenskan en motståndare

Inte heller de europeiska klubbarna är intresserade av att skicka spelare till VM vartannat år.

Organisationen European Leagues, som allsvenskan och superettan tillhör, skriver i ett uttalande:

”Ligorna ska jobba tillsammans med sina intressenter för att hindra fotbollens styrande organisationer från att ta ensidiga beslut som skadar inhemsk fotboll, vilket är fundamentet i vår industri och av yttersta vikt för klubbar, spelare och supportrar i Europa och över hela världen”.

Svensk elitfotboll (Sef) säger att motståndet är starkt.

Wenger tänker annorlunda

”Fifas förslag skulle omöjliggöra att lägga en vettig ligasäsong, och om man skulle lägga VM vartannat år är steget kort till risken att Uefa vill lägga EM saxat vartannat år med. Då skulle vi ha mästerskapsår varje år, och knappt kunna lägga spelschema för ligorna. Än mindre kunna komma ihåg vem som är nuvarande mästare i VM eller EM”, säger Enquist i ett uttalande.

Tidigare i veckan varnade Europeiska fotbollsförbundets ordförande Aleksander Ceferin för att VM för herrar vartannat år skulle urvattna turneringen.

Förslaget om VM vartannat år kommer ursprungligen från Saudiarabien. Arsenals förre tränare Arsène Wenger stödjer det och Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino sade på onsdagen att ett vartannatårs-VM skulle göra att ”många meningslösa matcher försvinner”.

KLIPP: Här lackar Janne på presskonferensen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.