SVT:s expert Daniel Nannskog säger att det var en väldigt kostsam förlust. Foto: Bildbyrån

Nannskog: Nu är det fördel Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kom inte upp i den nivån som krävdes för att slå Grekland.

Det säger SVT:s expert Daniel Nannskog, som menar att laget satt sig självt i en prekär sits.

– Det var en oerhört kostsam förlust, säger han.

Sverige stod för en jätteinsats förra veckan när man skrällde och slog Spanien.

I kvällens möte med Grekland saknades det kreativa, direkta anfallsspelet.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag gillar inte att man inte använder den längre bollen tidigare, säger Daniel Nannskog och fortsätter:

– Under Jannes tid har det varit ett bra vapen att använda långbollar för att variera spelet. På det sättet kan också Forsberg komma in runt och bakom och ge understöd till anfallaren och kombinera därefter. Det spelet saknar jag. Det blir lite för långsamt bolltrillande mot ett kompakt Grekland.

”Två svaga försvarsingripanden”

Ett annat blågult problem var försvarsspelet, tycker Nannskog.

– Tamt försvarsspel. Vid 1-0-målet var det tamt och passivt, Victor Nilsson Lindelöf ska vara mer aggressiv. Kristoffer Olsson och Mattias Svanberg behöver följa löpningen från Bakasetas.

– Vid 2-0-målet behöver man också göra det bättre. Där ska man inte, om man inte är säker, ”gambla” och ställa offside och i stället falla ner. Det är två rätt svaga försvarsingripanden på båda målen.

Vad tycker du om Mattias Svanberg och Mattias Johansson som vikarierade i dag?

– De gör helt okej insatser, båda två. Svanberg var nära med två bra skott och var en stolpe ifrån att ge Sverige ledningen. De kommer ifrån matchen med ett godkänt facit.

Nannskog fortsätter:

– Presspelet som man hade mot Spanien, som var väldigt bra, fanns inte i dag. Blågult kunde stå högt och vinna boll mot spanjorerna, det var inte lika synkat i dag. Sverige vann inte boll högt upp mot grekerna, som de tidigare kunnat vinna matcher på.

”Oerhört tufft läge”

Efter skrällsegern mot Spanien såg Sveriges läge gynnsamt ut. Nu?

– Nu har man satt sig i ett oerhört tufft läge med Spanien på bortaplan. Nu försvann ju det här drömläget som man hade att vinna gruppen. Nu känns det som att det är fördel Spanien igen. Vinner Spanien de två sista matcherna, där de har hemmaplansfördel mot Sverige i sista, så tar de gruppseger. Oerhört kostsam förlust.

KLIPP: Sverige föll mot Grekland på bortaplan – se höjdpunkter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet