Sverige föll tungt mot Grekland. Foto: Bildbyrån

Blytung svensk förlust mot Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Blågul missräkning i Aten.

Sverige föll med 1-2 – och tappade drömläget i VM-kvalgruppen.

– Vi kommer hit och gör en alldeles för dålig insats, säger Alexander Isak i C Mores sändning.

Sverige stod på full pott inför kvällens VM-kvalmatch. Men i bortamötet med Grekland åkte man på en rejäl plump i protokollet.

Efter Mattias Svanbergs stolpträff i den andra minuten var det också Grekland som var det mer initiativrika laget i första halvlek.

VM-kval fotboll

Den stora möjligheten i första halvlek fick man när Victor Nilsson Lindelöf hamnade på efterkälken, halkade och fick se Robin Olsen stå för en jätteräddning på Vangelis Pavlidis chans.

Sveriges första skott på mål dröjde till slutminuterna före paus – och återigen var det Mattias Svanberg som var inblandad.

– Vi har inte sett mycket av det mod vi såg mot Spanien. Det känns lite ängsligt och tempot har varit alldeles för lågt, säger SVT:s expert Daniel Nannskog om den första halvleken.

Replikerade omgående

Trots en pigg blågul start efter paus var det Grekland, som efter fin upprullning, satte 1-0 genom kaptenen Anastasios Bakasetas.

Kvarten senare utökade grekerna efter en flera minuter lång VAR-granskning för potentiell offside, men målet stod fast.

Blågult replikerade blixtsnabbt då Robin Quasion tog tillvara på returen efter Emil Forsbergs skott. På tilläggstid tryckte Sverige på för ett kvitteringsmål, och närmast kom just Forsberg med ett skott som blockades strax framför mållinjen.

”Väldigt dålig stämning”

Poängtappet var Sveriges första i VM-kvalet och nu är man fyra poäng bakom Spanien, som har två matcher mer spelade.

– Det är väldigt dålig stämning (i omklädningsrummet) nu. Man känner en stor tomhet. Vi kommer hit och gör en alldeles för dålig insats, säger Alexander Isak efter matchen.

– Till att börja med måste man vinna dueller, och det gör vi inte, utan där förlorar vi för mycket. Vi kan göra det bättre på alla positioner. Det var egentligen bara Robin Olsen som gjorde några fantastiska räddningar.

Nästa landslagssamling äger rum i oktober. Då väntar dubbla hemmamatcher i form av Kosovo (9 oktober) och Grekland (12 oktober).

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Grekland logo

Grekland

2 - 1

Sverige logo

Sverige

Olimpiako Stadio, Aten
Publik: 3475
Domare: Sergey Karasev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet