Foto: Bildbyrån

Experten: ”Fruktansvärt dåligt av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog en krampaktig seger när man ställdes mot Schweiz i den andra gruppspelsmatchen.

SVT:s expert Nazanin Vaseghpanah är missnöjd med dagens prestation.

– Jag kräver mer av en EM-guldkandidat, säger hon.

Blågult är på förhand en av de stora favoriterna till EM-guldet. I premiären blev det en poäng mot Nederländerna och när man under onsdagskvällen ställdes mot Schweiz tog man en knapp 2-1-seger.

SVT:s expert Nazanin Vaseghpanah kritiserar insatsen.

– Fruktansvärd prestation av Sverige och en dålig match överlag. Jag kräver mer av en EM-guldkandidat. Det var väldigt många slarviga passningar, få löpningar och precisionen i sista tredjedelen satt inte, säger hon.

– Förutom de fem sista minuterna så är det knappt några målchanser. Det är en ganska chansfattig match. Det är mer en lättnad än glädje för Sverige.

”Svagt ingripande”

Sverige tog ledningen i den 53:e minuten. Två minuter senare kvitterade Schweiz.

– Ett ganska svagt ingripande av Hedvig Lindahl. Där borde hon haft mer pondus och varit mycket mer rejäl. Hon blir störd av Amanda Ilestedt, men där ska hon trycka bort både sin kollega och bollen.

Det avgörande målet satte Hanna Bennison.

– Hon, Johanna Rytting Kaneryd och Rebecka Blomqvist gör pigga inhopp. Det har pratats mycket om att slutelvan är viktig, men det får inte vara på bekostnad av att startelvan ska vara så dålig som den var i dag. Väldigt skönt att de kommer in och förändrar matchbilden.

”Förväntningarna långt högre”

Inför söndagens match mot Portugal vill Vaseghpanah se mer av Sverige.

– Jag vill först och främst se Rytting Kaneryd på plan och spelare som är noggranna i sitt passningsspel och spelare som är rättvända. Sverige behöver också mer precisa passningar från backlinjen för att sätta sina offensiva spelare i bättre lägen. Det handlar om att sätta varandra i situationer som gör att man får ut det bästa ur varje spelare.

– Spelarna har inför turneringen pratat om man går för guldet. Det gör att förväntningarna är långt högre än vad de presterar i dag. Det kommer att krävas ett bättre Sverige mot Portugal om man ska ta sig längre i turneringen. Man ska inte behöva pusta ut efter en match mot Schweiz.

Matchen mot Portugal spelas på söndag, 18.00.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EM

Sverige logo

Sverige

2 - 1

Schweiz logo

Schweiz

Bramall Lane, Sheffield
Publik: 12914
Domare: Marta Huerta de Aza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.