Daniel Nannskog ser en mittbackskris i landslaget. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Det är mittbackskris i landslaget”

Publicerad

Med bara veckor kvar till landslagssamlingen mot Malta och Spanien klev igår kaptenen Andreas Granqvist av skadad mot AIK, samtidigt som Pontus Jansson inte spelade för Leeds.
Nu ser SVT Sports expert Daniel Nannskog att en mittbackskris tornat upp sig.
– Det är faktiskt en kris. Det är inget att snacka om, säger han.

I juni går EM-kvalet vidare med matcher mot Malta, den 7:e, och Spanien, den 10:e, innan landslaget tar sommaruppehåll.

Men med bara veckor kvar till Bågult samlas har Janne Andersson en del att fundera på kring mittbackspositionen.

  • Pontus Jansson har missat de två senaste matcherna för Leeds, i viktiga kvalmatcher upp till Premier League, och i går tog lagets säsong slut.
  • Victor Nilsson Lindelöf spelade inte i säsongsavslutningen för Manchester United i söndags, då han tros dras med en skada.
  • Kaptenen Andreas Granqvist har gått skadad under stora delar av våren på grund av en ond ljumske och igår utgick han med en magskada när Helsingborg föll mot AIK.

– Det kan ta lång tid. Landslaget är så klart i fara och de här resterande matcherna, sa Granqvist efter matchen till C More.

Räknar inte med Granqvist

Skadorna i centrallinjen har gjort SVT Sports expert Daniel Nannskog orolig.

– Det är en mittbackskris. Dessutom sitter Filip Helander på bänken i Bologna och Sotirios Papagiannopoulos på bänken i Köpenhamn. Med skadefrågetecken på Pontus Jansson och ”Granen” är det faktiskt en kris. Det är inget att snacka om, säger han och fortsätter.

– Man får hoppas på att Lindelöf tillfrisknar så fort som möjligt och att Jansson också gör det.  När det gäller Granqvist känns det som att det är riktigt allvarligt. Han har själv sagt att han inte ska gå på för tidigt, också gick han på för tidigt igår mot AIK. Jag känner igen det här från slutet av min karriär, att man hela tiden får följskador.  Jag sätter ett stort frågetecken för hans medverkan. Han är inte en ung Lindelöf, som är lite lättare i kroppen. Granqvist behöver givetvis matcher i benen innan EM-kvalet.

Hur stort tapp är det om han inte kan vara med?

– En Andreas Granqvist i matchform är ju chefen där bak. Otroligt ra på att styra sina medspelare, det är klart han lämnar ett tomrum om han inte kan vara med. Pontus Jansson är den naturliga ersättaren. Det är tre veckor kvar så förhoppningsvis får vi se både Jansson och Lindelöf till de här matcherna. Men just nu känns det oroligt. Det kan ju komma att vara löst. Jag tror faktiskt inte Granen kommer kunna vara med de matcherna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer