Daniel Nannskog är djupt imponerad av Erling Håland. Foto: Bildbyrån/TT

Experten: ”Isak har en elegantare stil”

Uppdaterad
Publicerad

Elva mål på sju matcher.

Erling Hålands, 19, succé finner inga gränser.

– Man blir lite förbannad, säger Daniel Nannskog.

Erling Håland har tagit fotbolls-Europa med storm. Efter genombrottet i österrikiska Salzburg i höstas, med 16 ligamål på 14 matcher, såldes han i januari till Dortmund.

Där har norrmannen bara växlat upp.

Det har blivit elva fullträffar på sju matcher, de två senaste kom i går kväll hemma mot PSG i Champions League-åttondelsfinalen.

KLIPP: Håland slog till två gånger om – avgjorde med drömmål

– Det är så typiskt Håland och typisk en sådan måltjuv. Han placerar sig så väl och dyker alltid upp på rätt plats. Han förstår var den farliga ytan uppstår. Där är han jäkligt bra. Den här killen är på riktigt, han är född målskytt, säger en upprymd Daniel Nannskog.

SVT Sports fotbollsexpert är nästan lite avundsjuk på 19-åringens målförmåga.

– Man blir lite förbannad. Jag som gammal anfallare blir förbannad att han har det där så tidigt. Man kämpade med placeringen de där sakerna hela karriären, för att det senare skulle komma naturigt. Att han har det som 19-åring är häftigt att se.

Jämför med Isak

Jämförelsen med Alexander Isak är inte svår att göra. Svensken flyttade själv till Dortmund redan som 17-åring, men till skillnad från Håland lyckades han inte få den utväxling han hoppats på i Tyskland. Den kom istället några år senare och nu är Isak en av La Ligas bästa anfallare.

– Jag har tänkt på det, varför Håland lyckas i Dortmund och inte Isak. Jag tror han gjorde ett perfekt första steg med att gå till salzburg, få språket och en kvalitétshöjning jämfört med norska ligan. Steget blev inte så stort för Håland, medan det blev ett gigantiskt steg för Isak från AIK till Dortmund.

– Som spelare är de lite olika. Alexander har en liten elegantare stil, han flyter fram på planen och har en mer naturlig touch på bollen. Det känns lite olika, men det finns ändå en likhet. Isak kan också vara väldigt direkt i avslutsögonblicket när chanserna dyker upp.  Det är en jäkligt kul jämförelse och att följa de här två grabbarnas framfart framöver ska bli jäkligt skoj. Det är två forwards vi kommer få se mycket av i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.