Anders Hübinette, tidigare chefsjurist på Svenska Fotbollförbundet, har lett den utredning som under måndagen presenterades.
Syftet har varit att ta fram förslag för att till rätta med ordningsstörningar i svensk idrott (se mer i faktarutan).
SVT:s experter pekar ut väsentliga delar för att få helheten att fungera.
– Det viktigaste är att förankra det här hos dem det verkligen berör, det vill säga klubbarna och därmed supportrarna; att få dem att förstå varför man gör det, säger Jonas Eriksson i Fotbollsstudion.
Daniel Nannskog pekar på att spelarna också bär ett ansvar.
– Det handlar om att ha mod i det här. Och det är inte så lätt. Det är enormt tryck från fansen och man vill inte göra sig ovän med dem, säger han.
Hör experternas resonemang i spelaren ovan.
MISSA INTE: Fotbollstudion varje måndag med start 22.00 i SVT1/SVTPlay.
Utredningen i korthet
För att möta brott och ordningsstörningar på idrottsarenor föreslås en rad lagändringar och andra åtgärder, med fokus på att identifiera och exkludera enskilda individer istället för att tillämpa kollektiv bestraffning.
- Kamerabevakning: Förbättrad lagstiftning för att underlätta delning och användning av bildmaterial mellan klubbar och myndigheter, i enlighet med GDPR.
- Strängare straff: Höjda straff för farliga ordningsstörningar som pyroteknik, våldsamt upplopp och maskering – från böter till upp till två års fängelse.
- Kriminalisering av förberedelse och försök: Även planering och försök till brott som att ta med pyroteknik kriminaliseras så även om en person stoppas med en maskering utanför en arena.
- Strängare tillträdesförbud: Utökade regler där även försök att bryta mot förbudet blir straffbart. Förbudstider föreslås förlängas från max tre till fem år.
- Stöd till arrangörer: Klubbars egna avstängningar ska uppmuntras, och det ska finnas tydligt skydd för personer som fattar svåra beslut (t.ex. avstängningar av supportrar).