Experten: ”Trodde att det skulle ha skett tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska damlandslaget i fotboll bojkottar fotbollsgalan.

Det förvånar inte SVT Sports expert Frida Östberg.

– Jag förstår tjejerna, och står bakom dem, säger Östberg.

Landslagets infekterade relation med förbundet går in i en ny fas. En väntad sådan, enligt SVT Sports expert Frida Östberg.

– Jag tycker att när man inte når fram – då blir det drastiska åtgärder. Vi har sett vad som händer i Danmark med spelare som inte dyker upp på VM-kvalmatcher. Jag tycker att man bör sätta sig ned och mötas på ett annat sätt än att man ska hamna i dessa situationer, säger Östberg.

”Delade känslor”

Lisa Ek, också SVT Sports expert, var inte riktigt beredd på den här åtgärden.

– Lite förvånad, faktiskt. För jag har inte hört någonting om att det ska vara någonting på gång. Men samtidigt inte eftersom jag vet att förhandlingarna har pågått i ett år nu – och man har inte kommit till någon lösning. Så, både och, delade känslor, säger Ek.

Vad tänker du om att de tar det här beslutet?

– Jag känner ju till spelarna i landslaget, och jag vet att det här är inget beslut man fattar bara för att man vill ha mer pengar. Det här är ju ett beslut man tar när man inte har någon annan utväg. Jag respekterar landslaget beslut och tycker det är tråkigt att det gått så långt, säger Ek.

– Man måste mötas och förstå vad det är damerna ber om. Det handlar inte om att bli ekonomiskt oberoende – utan det handlar om en respekt att kunna utöva sin idrott, säger Frida Östberg.

Seger kan ha öppnat dörren för sportslig bojkott

Caroline Seger säger till Fotbollskanalen att det här är första steget, vad kan vara nästa?

Jo, det kan ju vara att man inte dyker upp på olika tillfällen. Men det får stå för dem, vi kan ju bara spekulera. Men hon öppnar ju den dörren lite grann.

Lisa Ek tror inte att en sportslig strejk kommer att inträffa.

– Det är klart att det finns en risk. Men jag tror inte att den risken är så stor. Av olika anledningar, dels så är människorna på svenska fotbollsförbundet vettiga personer. Jag tror att man kommer att ta sitt förnuft till fånga och mötas på en bra väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.