Foto: Bildbyrån

Experten: ”Tror de tar med sig väldigt mycket erfarenhet”

Uppdaterad
Publicerad

BK Häcken föll tungt med 0-3 i Champions League-premiären mot mesta mästarna Lyon.

Men SVT Sports expert Markus Johannesson tror att laget tar med sig en hel del lärdomar.

– Det är en hårfin balans mellan att våga spela boll och bedriva sitt eget passningsspel, säger Johannesson.

Lyon tog ledningen efter tio minuter i första halvlek och när den andra halvleken var blott åtta minuter ung hade gästerna en komfortabel ledning med 0-3. Det blev också slutresultatet.

– Häcken mötte ett väldigt bra lag men första målet kändes snöpligt. Häcken var inte varsamma med bollen på mittplan när Lyons första press var intensiv och aggressiv, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

”Fanns möjligheter”

Och hemmalaget var inte helt chanslösa, menar experten.

– När Häcken tog sig ur pressen så fanns möjligheter. Lyon var inte helt synkade i backlinjen och det var ett par lägen i första halvlek.

– När de väl får lägena så saknas spetsen och skickligheten att förvalta dem. Häckens trupp är inte balanserad för att möta den här typen av motstånd. Deras trupp är offensivt balanserad. Mot den här typen av motstånd har de inte den defensiva skickligheten, varken i positionsspel eller i straffområdet.

”Hårfin balans”

Häcken bör värdera olika situationer bättre.

– Det är en hårfin balans mellan att våga spela boll och bedriva sitt eget passningsspel. Jag tror att de tar med sig väldigt mycket erfarenheter från den här matchen. De behöver mer kyla och tro på det offensiva spelet.

I januari 2020 slet Ada Hegerberg av korsbandet och drabbades sedan även av en stressfraktur i skenbenet. I dagens match hoppade superstjärnan in efter 20 månaders frånvaro.

– Det värmer i hjärtat. Man såg också glädjen. Jag är dock förvånad över att man släpper in henne i den här matchen på konstgräs, eftersom det normalt inte är det underlaget hon spelar på.

KLIPP: Felicia Rogic skruvade läckert in slutresultatet till 3-1 (3 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.