SVT:s expert Frida Östberg tror att guldet hamnar i Göteborg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Frida Östberg tror på Kopparberg/Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Linköping får de flesta tränartipsen, men för SVT-experten Frida Östberg är Kopparberg/Göteborg den hetaste guldkandidaten. Här är hennes guide till damallsvenskan.

Vad tror du om årets serie?

– Det kommer bli en jämn serie och återigen många lag som kan ta poäng av varandra.

– Våren har inneburit många landslagssamlingar, dvs att många av topplagen i damallsvenskan har varit ”splittrade” klubblag under många veckor vilket med största sannolikhet kommer påverka kvalitén på spelet under de första omgångarna. Jag hoppas att ligan kan hålla motivationen även efter VM.

Vilka vinner SM-guld?

– Den här är faktiskt riktigt svår. Jag säger Kopparberg/Göteborg för att de gjort bra kompletterande värvningar, bland annat norska Vilde Böe Risa (vilken spelare!), till ett offensivt starkt lag som vill hålla bollen på backen. De har en tunn trupp och menar själva att de ska komplettera truppen efter VM då det är få damallsvenska matcher innan VM drar igång den 7 juni – modigt eller dumdristigt det återstå att se.

Vilka är de främsta utmanarna om guldet?

KdFF (Kristianstad), Linköping och Rosengård.

Vem blir skyttedrottning ?

– Anna Anvegård, Växjö.

Hur går det för nykomlingarna?

Kungsbacka har haft det turbulent med ekonomi och support vilket är förutsättningar som till och med de mest etablerade klubbarna har svårt att tackla. Jag tror att vi kommer se Kungsbacka placerade längst ned i tabellen.

– Örebro har en kultur i föreningen och vet vad som krävs för att vara i damallsvenskan. Deras förarbete till i år har pågått sedan de åkte ur 2017 och de har även lyckats värva många nya spelare, t.ex kanadensiska Jenna Hellstrom, (närmast från Växjö men tidigare både Djurgården och Rosengård). Kif Örebro vann genrepet mot Kopparberg/Göteborg med 4-2!

Årets överraskning ?

– Eskilstuna. De smyger lite i bakvattnet men, till skillnad från förra året, har de fått en försäsong med en hel trupp och bra kontinuitet på alla spelare. Tränaren Magnus Karlsson och hans team har kunnat jobba med lagbygget sedan i somras då han tog över som ny huvudtränare.

– De har tappat landslagets Mimmi Larsson, men Loreta Kullashi har fått tid att bygga upp fysiken och går skadefri in i säsongen. Den som gillar teknisk fotboll ska hålla ett extra öga på henne. Dessutom har rutinerade Lisa Dahlkvist haft en hel försäsong utan skador och kommer in med fullfjädrad kraft inför 2019.

Årets flopp, då?

Publiken. Tyvärr. Utan resurser i klubbarna är det svårt att nå ut till den breda publik som damfotbollen faktiskt har och kunna skapa ett drag kring matcherna.

Här är Frida Östbergs tabell:

1. Kopparberg/Göteborg
2. Linköping
3. Kristianstad (KdFF)
4. Rosengård
5. Piteå
6. Eskilstuna
7. Djurgården
8. Växjö
9. Vittsjö
10. Kif Örebro
11. Limhamn Bunkeflo (LB07)
12. Kungsbacka

Så sänder SVT damallsvenskan i vår

Visa

Söndag 14 april

14.50-17.00 Piteå-Djurgården SVT1/Play

Programledare: Jane Björck
Kommentator: Chris Härenstam
Experter: Frida Östberg och Lotta Schelin

Måndag 22 april

14.50-17.00 Djurgården-Linköping SVT1/Play

Programledare: Jane Björck
Kommentatorer: Chris Härenstam och Markus Johannesson
Experter: Frida Östberg och Lotta Schelin

Söndag 28 april

14.50-17.00: Kristianstad-Kopparberg/Göteborg SVT1/Play

Programledare: Jane Björck
Kommentatorer: Chris Härenstam
Expert: Frida Östberg

Söndag 5 maj

16.25-18.00 Rosengård-Kopparberg/Göteborg SVT1/Play
18.00-18.30 Rosengård-Kopparberg/Göteborg SVT2/Play

Programledare: Jane Björck
Kommentatorer: Chris Härenstam och Markus Johannesson
Expert: Frida Östberg

SVT sänder även åtta matcher under hösten. Vilka de blir fastslås senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer