Göteborg rasar mot schemat: ”Så jäkla mycket landslagssamlingar”. Foto: Bildbyrån

Göteborg rasar mot schemat: ”Så jäkla mycket landslagssamlingar”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg får en enda dag tillsammans inför premiären mot Kungsbacka i damallsvenskan på lördag.
Det beror på att de har nio spelare borta på olika landslagsuppdrag.
– Det är inte optimalt, veckan innan vill man ju ha alla hemma och slipa på de sista detaljerna, säger Göteborgs tränare Marcus Lantz till SVT Sport.

Göteborg har hela nio spelare från A-truppen borta på landslagsuppdrag – senior och juniorlag. Seniorspelarna har varit borta sedan förra måndagen och alla spelare kommer inte att vara tillbaka förrän på fredag.

På lördag möter Göteborg Kungsbacka i den damallsvenska premiären. Det skapar en knivig situation och en allt annat en perfekt förutsättning.

– Det är väldigt lite tid men det har vi ju vetat om hela året, att det kommer att se ut så här, men så klart är det inte optimalt, säger Göteborgs tränare Marcus Lantz till SVT Sport.

– Veckan innan vill man ju ha alla hemma och slipa på de sista detaljerna, fortsätter han.

”Protesterat många gånger”

Hans sportchef i Göteborg – Lasse Svensson – är betydligt mer kritisk.

– Det är inte bra. Det är så jäkla mycket landslagssamlingar, och nu när det är VM-år så är det ännu värre. Halva laget är borta, säger Lasse Svensson till GP.

Enligt honom är det ett problem som tillhör damfotbollen.

– Vi har protesterat många gånger. Det hade aldrig hänt i herrfotbollen. Det har vi påpekat i flera år, men det här är något som vi i Sverige inte kan styra över. Det är FIFA-kalendern som är extrem för damerna, det handlar om över 100 dagar på ett år, fortsätter Svensson.

– Historiskt sett har det sett ut så här, det är skillnad mellan damer och herrar. Vi har krigat länge för att minska de här nationella speldagarna. Och de debatteras ju om damallsvenskan ska utökas med fler lag – men det finns inget utrymme för det med så många speldagar. Spelarna hinner inte återhämta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer