Muamer Tankovic (till höger) och hans Hammarby är favoriter till SM-guldet enligt SVT Sports experttrio. Stockholmsklubbens offensiv avgör. Foto: Bildbyrån

SVT Sports experter eniga: Hammarby vinner SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s tre fotbollsexperter är eniga: Hammarby vinner SM-guldet. Läs Nannskogs, Johannessons och Östbergs tankar inför säsongen.

Vilket lag vinner SM-guld?

Daniel Nannskog: – Hammarby. Förra årets bästa allsvenska offensiv kommer i år att vara än mer samkört, det vimlar av klasspelare från mittfältet och fram till anfallet. Många matchvinnare. Jag är säker på att man lagt fokus på att rätta till försvarsspelet under de många försäsongsmånaderna man fått på grund av coronaviruset. Ett hungrigt Bajen tar guldet i år!

Markus Johannesson: – Hammarby blir mästare. Trots tapp av Djurdjic så har de en väldigt stark trupp offensivt med en matchvinnare i nya Paulinho. Finns många spelare som kan leverera och har haft en kontinuitet under en längre tid. Många hungriga spelare med stort självförtroende. Lägg till en eventuell värvningsbomb i Zlatan Ibrahimovic så borde de vara en kandidat tillsammans med ständiga favoriten Malmö FF.

Frida Östberg: – Hammarby. De avgör serien med sitt kreativa mittfält och bolltrygga offensiva spel. Frågetecknet för Hammarby blir försvarsspelet som är sårbart på grund av offensiven, här blir danske Jeppe Andersson viktig för att binda ihop och balansera laget.

Daniel Nannskog tror Hammarby tar SM-guld. Foto: Bildbyrån

Vilka åker ur och varför?

DN: – Falkenberg och Sirius. Sirius har tappat väldigt mycket rutin och bärande spelare. Även om Åhman-Persson spelade väldigt lite förra säsongen på grund av skada så är den typen av karaktär väldigt viktig att ha runt truppen. Bollvinnare, huvudspecialist och mycket nyttiga Philip Haglund kommer också lämna ett riktigt stort tomrum efter sig. Som om de två tappen inte var nog lämnar även mycket nyttiga Jesper Arvidsson.

– Det klassiska svåra andra året för Falkenberg. Klarade sig kvar på en sen spark från Nsima Peter förra säsongen. Måste säga att jag är full av beundran för vad Hans Eklund och hela Falkenberg får ut av sin relativt lilla budget. I år tror jag inte man kommer räcka till, även om det ser spännande ut på forwardssidan med nyförvärvet från Häcken Kwame Kizito, John Chibuike och Nsima Peter.

MJ: – Varberg. Joakim Persson kommer behöva, liksom tidigare år, trolla igen med liten budget och oerfaren trupp. Det finns definitivt räddningsplankor (Mjällby, Sirius, Falkenberg, Örebro) om Varberg får en bra start, men när jag tittar på truppen så är de för mig en av kandidaterna att åka ur.

– Östersund. Med tapp av många kvalitetsspelare de senaste åren, tillsammans med turbulensen i klubben och problem med ekonomin, blir jag förvånad om ÖFK klarar att landa på fötterna och klara sig kvar. En enorm bedrift av spelarna. Lagkapten Tom Pettersson försvinner som en trygg post att luta sig emot. Förr eller senare kommer alla utmaningar ikapp.

FÖ: – Sirius missar nytt kontrakt. Man har blivit av med bärande nyckelspelare och inte lyckats ersätta den rutinen. Varberg, vem bär laget? I stort sett ingen rutin av allsvenskan i laget förutom tränare Joakim Persson. Jag tror att nykomlingen Varberg har för stora skor att fylla helt enkelt.

Henrik Rydströms Sirius är nederlagstippade av två experter. Foto: Bildbyrån

Vilken person skapar flest rubriker och varför?

DN: – Givetvis Zlatan. Kommer han slänga på sig Kennedys nr 10 trots att den tröjan är pensionerad i 10 år?

MJ: – Kan inte bortse från tanken att Zlatan blir den som skapar flest rubriker om Hammarby blir hans val. Jag är väldigt tveksam att så sker, men det känns närmare än någonsin. Generellt hoppas jag vi får prata fotboll och vilken härlig stämning vi har på de allsvenska arenorna. Realistiskt lär det dröja, men jag hoppas.

FÖ: – Zlatan och ”hans” Hammarby.

Frida Östberg tror att snacket kommer att handla om ”Bajen” och Zlatan. Foto: Bildbyrån

Vad blir den största snackisen över hela säsongen, och varför?

DN: – Corona, corona och åter corona.

MJ: – Zlatan (om inte besked kommer inom kort) och fotboll med eller utan publik på grund av corona.

FÖ: – Med risk för att upprepa mig – corona och dess effekt på det ekonomiska läget, alternativt Zlatan om han flyttar hem för spel i herrallsvenskan.

KLIPP: Zlatan öppnar för spel i allsvenskan (24 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zlatan Ibrahimovic stänger inte dörren till spel i allsvenskan. Foto: TT

Hur ser du på lång sikt att coronapandemin påverkar svensk klubbfotboll?

DN: – Självklart blir det oerhört stora ekonomiska bortfall för klubbarna med coronas inträde. Vi kommer se löner som kommer att sänkas som följd och klubbar kommer framöver vara mer beroende av sin egen ungdomsavdelning då det ej kommer finnas ekonomiska muskler till att köpa spelare som tidigare.

MJ: – Omöjligt att svara på då ingen vet hur länge det håller på. Skulle jag gissa utifrån vad jag vet i dag så är det här några exempel på påverkan som jag kan se: Håller det på över en längre tid, exempelvis året ut, och klubbarna ska spela utan publik så kommer det få förödande konsekvenser för ekonomin i herrklubbarna. Det kan innebära att flera potentiella spelare vänder hem till allsvenskan tidigare än väntat och att vi då får se dem på våra arenor. Anledning är uteblivet spel, uppsagda kontrakt på grund av dålig ekonomi i vissa ligor/lag.

FÖ: – Jag känner en stark oro för det ekonomiska läget och tror att vi kommer se sårbarheten för klubbarna men även enskilda spelare. Trupper kommer bantas, belastningen öka på de enskilda spelarna samt lönerna kommer än mindre kunna konkurrera med övriga ligor ute i Europa, något som givetvis kommer påverka nivån i ligan. Det positiva är att fler lag kommer att bli tvingade att fylla på med yngre spelare och skola in dem i seniorfotbollen, de föreningar som jobbat aktivt med spelarutvecklingen kommer nu få en stor fördel.

Markus Johannesson är orolig för att det blir för många matcher utan publik. Foto: Bildbyrån

Något som oroar dig inför seriernas start?

DN: – Det som oroar mig mest är om vi skulle få lag med många smittade spelare och de negativa följderna det i så fall skulle få.

MJ: – För många matcher utan supportrar. Allsvenska fotbollen är en produkt av både spelare, klubbar och supportrar. Utan det ena eller andra så finns inget kvar. Jag gillar inte diskussioner om att det ena gör det andra eller vice versa. Det finns ett ömsesidigt beroende av alla aktörer som måste vårdas för att fotbollen ska behålla sin status.

FÖ: – Givetvis riskerna kring corona, hur klubbarna ska hantera resor, hälsa och ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer