Piteå Foto: Bildbyrån

Piteå vill ha resekompensation – ”Inte vårt fel att många bor i fel del av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen gör att många damallsvenska klubbar har det tufft ekonomiskt och det gäller inte minst Piteå IF som på grund av sitt geografiska läge har höga resekostnader. Då efterlyser de en ekonomisk fördelning mellan klubbarna baserad på de kostnaderna.
– Någonting måste till, säger ordförande Rikard Fahlman till SVT Sport.

Alla klubbar drabbas av att verksamheten har skjutits upp och nyligen fick Piteå, svenska mästare 2018, en ny smäll då inkomstkällan Piteå Summer Games ställdes in.

– Det är besvärande. Vi kommer att reda ut det här på något sätt, men vi kommer att gå skadeskjutna ur det. Vi vet ju inte hur allsvenskan kommer att spelas. Där kommer vi antagligen att åka på en smäll med dyrare kostnader för resor och det är en väldigt stor del av våra kostnader. Nu har vi Umeå på 22 mils avstånd, men annars är närmsta matchen Uppsala, så varje bortamatch är med flyg. Det kostar enorma pengar, säger Rikard Fahlman till SVT Sport.

Ordföranden anser att det inte är hållbart med de höga resekostnaderna som de nordliga lagen har.

– Vill man ha lag från norra delen av Sverige i högsta serien så måste det till någon form av resekostnadsfördelning. Det är inte vårt fel att många är bosatta i fel del av Sverige. Någonting måste till. Man har en sådan fördelning på domarsidan och vill man ha lag från norr så måste man inse att det inte går att vi ska belastas med de resekostnader som vi gör.

Piteå har redan tappat en hel del pengar på resor som inte blivit av.

– Fast vi inte har börjat resa så har vi redan 100 000 borta för biljetter vi inte kan avboka. För en herrallsvensk klubb är det inga pengar, men för en damallsvensk klubb är det stora pengar.

Elitfotboll dam, som är intresseorganisationen för de två högsta ligorna på damsidan, menar att det är upp till klubbarna i damallsvenskan att diskutera en resekostnadsfördelning – något som redan finns i elitettan.

”Vi agerar på uppdrag från våra klubbar och fördelar de medel vi kan utifrån ett kollektivt beslut. Om Piteå önskar en sådan lösning behöver den dras med övriga klubbar i damallsvenskan. EFD har inga ytterligare medel att dela ut än det vi redan gör”, skriver generalsekreterare Tomas Hoszek i ett sms till SVT Sport.

En möjlig åtgärd som kunde hjälpa Piteå den kommande säsongen är om man kan minska resekostnaderna genom att klumpa ihop bortamatcher.

– Det måste bli så. Vi för de diskussionerna om spelschemat och där finns det med i diskussionerna, säger Fahlman.

Det öppnar även Hoszek för.

”Vi försöker med hjälp av tävlingsavdelningen på SvFF att skapa så sportsligt rättvis serieordning och om det fungerar att spara kostnader genom en sådan lösning så är det självklart något vi ser på”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.