Faith Ikidi och Piteå IF drabbas hårt av att Piteå Summer Games ställs in. Foto: Bildbyrån/TT

Tufft ekonomiskt läge – efter inställda ungdomsturneringen

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsturneringen Piteå Summer Games ställs in i år.

Ett hårt slag för turneringen och damallsvenska Piteå IF DFF som båda blöder ekonomiskt.

– Vi är inte konkurshotade. Däremot är det en tuff ekonomisk situation, säger Christer Norberg, styrelseordförande för PSG, till SVT Sport.

Piteå Summer Games är en årlig ungdomsturnering i fotboll som hålls i Norrbotten med cirka 600-700 anmälda lag varje år.

Men i sommar blir det ingen fotbollsfest i Norrbotten. Coronapandemin sätter stopp för den 31:a upplagan.

Piteå-Tidningen rapporterar nu om att turneringen hotas av konkurs.

– Vi har aldrig varit konkurshotade. Däremot är det en tuff ekonomisk situation. Vi måste upparbeta en likviditet tills att nästa års laganmälningar kommer in. Men jag är mycket hoppfull. Det är snack på stan om hur viktig turneringen är för både handel- och näringsliv i Piteå. Turistföreningen räknar med att folket som kommer hit under turneringshelgen omsätter 60-70 miljoner. Det bidrar till att man är intresserad att bidra, säger Christer Norberg, Styrelseordförande för PSG, när SVT Sport når honom.

Piteå IF drabbas hårt

PSG måste dra in 1,5 miljoner kronor fram till om cirka ett år. Åtgärder har redan vidtagits och styrelsen har tvingats att ta beslutet om att säga upp två personer samt permittera personal för att skära i utgifterna.

– Det är mycket pengar som ska fram, men vi ska jobba med allt vi har. Vi kommer gå på våra samarbetspartners för att få de att stötta oss med de sponsorpengar de lovat oss trots att vi inte kan köra i sommar. Det vi ska ha in pengar till är hyror och andra omkostnader. I början på mars börjar anmälningsavgifterna att komma in.

Att turneringen ställs in drabbar också redan ekonomiskt hårt ansatta Piteå i damallsvenskan.

– Det blir ett kraftigt intäktsbortfall för oss. Med våra mått mätt är det mycket pengar. Det rör sig om ungefär 350 000 kronor som vi får i utdelning och sedan är vi medlemmar i föreningen så det är också ett vinstbortfall. Det faller bort några 100 000 där också. Det slår väldigt hårt på hela stan. Det är en fantastisk folkfest som vi går miste om, säger klubbens ordförande Rikard Fahlman till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.