Under tisdagen kom beskedet att årets upplaga av Gothia Cup ställs Foto: TT Nyhetsbyrån

Förutseende Häcken överlever Gothia-bortfall

Uppdaterad
Publicerad
Gothia cup brukar generera stora summor till arrangörsklubben BK Häcken. Nu ställs den gigantiska ungdomsturneringen in men Göteborgsklubben klarar sig förhållandevis bra tack vare en fond för situationer som just denna.
– Vi står väl rustade, mycket tack vare kloka beslut historiskt sett, säger Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken.

Mitten av juli brukar innebära ungdomsinvasion i Göteborg. Gothia Cup brukar dra runt 35 000 fotbollsspelare mellan 11 och 19 år gamla för världens största fotbollscup. Detta blir inte fallet 2020. I dag kom beslutet att Gothia Cup ställs in som en effekt av den globala coronapandemin.

BK Häcken har sedan 1975 arrangerat ungdomscupen och intäkterna har betytt mycket för den allsvenska klubben. Enligt Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken, så handlar det om ”betydande summor” som klubben går miste om i och med den inställda turneringen.

– Effekten kommer bli stor, hur stor kan jag inte spekulera i, säger Jodin till SVT Sport.

Men helt oförberedda var inte BK Häcken. Efter svininfluensans spridning för drygt tio år sedan bestämde sig arrangörerna för Gothia Cup att ta höjd för en inställd turnering. Först fanns planer på en försäkring likt den tennisturneringen Wimbledon tecknat men valet föll till slut på en egen fond. BK Häcken har ett eget kapital på drygt 70 miljoner kronor och Gothia-fonden står för en stor del av det.

– Vi valde att skapa en egen försäkring istället. Tack vare det står vi inte inför något form av konkurshot men det är klart det kommer bli en oerhört tuff verklighet för oss, säger Marcus Jodin till SVT Sport.

KLIPP: Gothia Cup ställs in – på grund av corona (21 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gothia Cup ställs in. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer