Gianni Infantino uppmanar VM-lagen att ”fokusera på fotbollen” under VM i Qatar. Foto: Bildbyrån

Fifa till VM-lagen: ”Låt oss fokusera på fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt två veckor inleds fotbolls-VM i Qatar – ett mycket ifrågasatt mästerskap.

Nu har Fifa skickat ett brev till de 32 deltagande nationerna och bett dem att fokusera på fotbollen – och lägga de moraliska frågorna åt sidan.

I ett brev som skickades till de 32 nationsförbunden under torsdagen skriver Fifa-presidenten Gianni Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura bland annat att de önskar att de aktiva ska hålla sig från att dela ut moralkakor.

”Snälla, låt oss nu fokusera på fotbollen. Låt inte sporten bli indragen i varenda ideologiska eller politiska strid som existerar”, skriver Infantino och Samoura i sitt utskick.

Vill spela i regnbågs-armbindlar

Ända sedan Qatar tilldelades arrangörsuppdraget 2010 har kritiken varit hård, både på grund av migrantarbetarnas utsatta situation samt landets lagar som kriminaliserar homosexualitet.

Den senaste tiden har åtta europeiska lag har aviserat att de kommer att spela med hjärtformade armband för att stödja en antidiskrimineringskampanj. England och Wales har ansökt om att få spela i regnbågsfärgade armbindlar för att stödja HBTQ-rättigheter.

Men något svar från Fifa har de inte fått ännu.

Däremot skriver Infantino och Samoura följande i sitt brev:

”Fifa försöker respektera alla åsikter och övertygelser utan att dela ut moraliska lektioner till resten av världen. En av världens stora styrkor är verkligen dess mångfald, och om inkludering betyder något så betyder det att man ska ha respekt för mångfalden. Inget folk eller kultur eller nation är 'bättre' än någon annan. Denna princip är själva grundstenen för ömsesidig respekt och ickediskriminering. Och detta är också ett av fotbollens kärnvärden”.

SE MER: Qatar och damlandslaget som försvann (30 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Qatar och damlandslaget som försvann

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.