Fifa-bossen, Gianni Infantino Foto: TT Nyhetsbyrån

Fifa-presidenten misstänks för brott i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Fifa-chefen Gianni Infantino misstänks för brott efter sitt samröre med den omstridde schweiziske åklagaren Michael Lauber, som tidigare utrett misstänkt korruption inom toppfotbollen.
Nu utreds Infantino av åklagare som ska besluta om åtal.

Tidigare i år inleddes en utredning mot Lauber, Schweiz förre federale chefsåklagare, efter misstankar om hemliga kontakter med Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighetsutredning 2016.

Uppgifterna kom fram sedan Lauber fått kraftig kritik för sin korruptionsutredning mot tre tyska och en schweizisk fotbollshöjdare, som anklagades för bedrägeri i samband med avtal om tv-rättigheter. Åtalet kunde aldrig avgöras i domstol eftersom preskriptionstiden hann gå ut.

Funnit bevis

I förra veckan meddelade en federal domstol i Schweiz att anklagelserna står fast. Efter det valde 54-åringen att avgå från sin post.

Åklagaren som utreder kopplingen mellan Infantino och Lauber uppger att han funnit bevis på brott i samband med mötena och begär nu att även Lauber ska delges misstanke. Lauber har som tidigare åklagare immunitet från åtal. Men den kan lyftas av det schweiziska parlamentet.

Enligt den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung misstänks Infantino för anstiftan till tjänstefel, anstiftan till brott mot sekretesslagen och bestickning.

Nekar till anklagelser

Både Lauber och Infantino har tidigare nekat till att anklagelserna.

Rinaldo Arnold, chefsåklagare i övre Valais i Schewiz, delges också misstanke om brott. Arnold, som enligt The Independent är en nära vän till Infantino, anklagas för att ha förmedlat kontakten mellan parterna till åtminstone ett möte.

Gianni Infantino har varit ordförande i Fifa sedan 2016 och tog över efter Sepp Blatter som tvingades avgå efter korruptionsskandal. Tidigare har han arbetat som generalsekreterare för det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Kommer samarbeta med schweiziska myndigheter

I ett uttalande på Fifa:s hemsida skriver Infantino följande:

”Folk minns väl var Fifa var som institution 2015 och vilket omfattande juridisk ingripande som krävdes för att hjälpa att återställa trovärdigheten hos organisationen. Som president för Fifa har det varit mitt mål sen dag ett, och det fortsätter att vara, att hjälpa myndigheter med att utreda tidigare snedsteg hos Fifa. Fifa-representanter har träffat åklagare i olika jurisdiktioner runt omkring i världen för exakt dessa ändamål.

Folk har blivit åtalade och dömda tack vare samarbete från Fifa. Fram för allt i USA där vårt samarbete har lett till över 40 domar. Därför fortsätter jag att vara fullt samarbetsvillig av den juridiska processen och Fifa är fortsatt villiga att samarbeta fullt ut med de schweiziska myndigheterna för dessa ändåmål.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer