Fifa-utbetalningen på 20 miljoner fortsätter att förfölja förre Uefa-chefen Michel Platini. Foto: TT

Platini utreds av schweizisk domstol – igen

Uppdaterad
Publicerad

Den förre franske Uefa-chefen Michel Platini utreds av en schweizisk federal domstol för en stor penningtransaktion från Fifa 2011. Det är en affär som förföljt Platini genom åren.

Det är nyhetsbyrån AP som kommit över dokument som visar att de schweiziska åklagarna misstänker och utreder medhjälp till kriminell vanskötsel, förskingring och bedrägeri.

Det var 2011 som Platini fick en utbetalning på 20 miljoner kronor från Fifa – för ospecificerat arbete utfört för Fifa 1998-2002 då han var rådgivare åt Fifa-chefen Sepp Blatter.

Varit uppe i fem prövningar

Ärendet har varit uppe i inte mindre än fem olika sammanhang genom åren, som Fifas etiska kommitté, skiljedomstolen Cas och Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Fifa stängde av Platini, 65 år i dag, på fyra år, en avstängning som gick ut förra året. Fransmannen har förklarat att han överväger att återvända till fotbollen i någon form.

Platini har tidigare sagt att schweiziska myndigheter lagt ner utredningen mot honom eftersom inga fel ska ha kunnat bevisas

ARKIV: Michel Platini – detta har hänt (18 juni 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ARKIV: Michel Platini – en gång älskad av hela Frankrike

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer