Sepp Blatter polisanmäls av Fifa. Foto: TT

Fifa polisanmäler Blatter: ”Vårdslöst och kriminellt”

Publicerad

Fifa anklagar sin förre ordförande Sepp Blatter för att ha låtit mångmiljardbelopp gå till bygget av ett fotbollsmuseum i Zürich.

”Det var vårdslöst och kriminellt att spendera så mycket pengar”, anser Fifa som lämnat en egen utredning i fallet till schweiziska åklagare.

Det internationella fotbollsförbundet Fifas utredning visade att projektet direkt involverade den förre ordföranden Sepp Blatter och personer kring bygget av museet Haus zur Enge, som stod klart 2016.

Då sades museet ha kostat motsvarande 1,2 miljarder kronor av Fifa:s pengar att bygga. Men utredningen visar att den totala byggkostnaden landade på motsvarande 4,7 miljarder kronor, där 1,3 miljarder kronor användes för att renovera och möblera en byggnad som Fifa inte äger.

”Hade inget annat val”

Enligt avtalet som skrevs sitter också Fifa fast i ett ofördelaktigt hyresavtal som kommer att kosta Fifa 3,4 miljarder kronor tills det löper ut 2045.

”Utredningen visade en rad misstänkta omständigheter och misstag, några som kan vara av brottsliga och som därför behövs utredas ordentligt av lämpliga myndigheter”, säger Fifas tillförordnande generalsekreterare Alasdair Bell till förbundets webbplats.

”Därför kom vi till slutsatsen att vi inte hade något annat val än att gå till domstol, inte minst för att nuvarande ledning av Fifa har ansvar för organisationen som vi vill leva upp till även om de före oss olyckligtvis misslyckades med det.”

Blatter svarar: ”Anklagelserna är grundlösa”

Även Fifas etiska kommitté ska titta på ärendet.

Sepp Blatter stängdes av 2015 efter att ha varit inblandad i en stor korruptionshärva.

Blatter nekar till brott.

”Anklagelserna är grundlösa och vi tillbakavisar dem kategoriskt”, säger hans advokat Lorenz Erni, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer