Chuck Blazer har erkänt att han har tagit emot mutor. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fifa-topp erkänner: Tog emot mutor när Sydafrika fick VM

Uppdaterad
Publicerad

Den förre Fifa-toppen Chuck Blazer erkänner:

Han – och flera andra medlemmar i exekutivkommittén – tog emot mutor när Sydafrika fick VM 2010.

Detta framkom i kväll när dokument från de förberedande rättegångsförhandlingarna med Blazer släpptes. I dokumentet kan man läsa:

”Jag och andra i Fifas exekutiva kommité kom överens om att ta emot mutor i samband med valet av Sydafrika som värdnation för VM 2010”.

FIFA

Men erkännandet slutar inte där. Blazer erkänner också att han var inblandad i mutor även kring andra mästerskap, bland annat VM 1998 som till slut gick till Frankrike.

”Jag tillsammans med andra kom överens om att genomföra minst två fall av utpressning. Bland annat kom jag år 1992 eller däromkring överens med andra personer om att underlätta accepterandet av mutor när det gällde värdnationen för VM 1998”.

Vem eller vilka som ligger bakom mutorna när värdnationen skulle väljas till VM 1998 framgår inte av erkännandet. Frankrike och Marocko var de länder som ansökte om mästerskapet.

Mängder med mästerskap har skötts felaktigt

Chuck Blazer satt i Fifas exekutiva kommité mellan åren 1997-2013 och hade just valen av värdnationer för VM som ett av hans ansvarsområden.

Förutom mutorna kring de två världsmästerskapen erkänner han även att det varit oegentligheter vad gäller Tv-avtal kring en hel rad mästerskap mellan åren 1996-2003.

Det dokument med erkännanden som nu släppts är från 2013 men har offentligjorts först nu.

Ni kan läsa hela förhöret här (extern länk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet